Przesyłanie dźwięku po AirPlay z Ubuntu 16.04 do amplitunera

Multicast (Miracast) działa z tego co widzę. Teraz kwestia, czy AirPlay jest widziany z innych urządzeń w sieci? Ten AP, który utworzony jest z tego ubuntu, powinien być widoczny w sieci lokalnej jako urządzenie. Musi, bo inaczej się nie połączy nic z nim i on do innych.

Wracamy do tematu.
Jak mogę to sprawdzić, czy to AP jest widoczne w sieci w Ubuntu? Amplituner jest widoczny i ma przypisany statyczny adres 192.168.0.106. Po wpisaniu tego w przeglądarkę na Ubuntu otwiera się config tego sprzętu.

Witam ponownie!
Chciałbym powrócić do tematu odtwarzania dźwięku z systemu Ubuntu na amplitunerze Yamahy przez AirPlay. Aktualnie mam zainstalowany Shairport-sync i paczkę “paprefs”. Ustawione mam tak:
To są ustawienia paprefs - zakładka “Multicast/RTP”:

Tak wyglądają ustawienia dźwięku:

Mam wybrane “RTP Multicast” i nic nie słychać w głośnikach.
Mój amplituner ma statyczne IP 192.168.0.106 i jest widoczny jako “Dawid MusicCast”. Taką pozycję mam też w ustawieniach dźwięku, jednak po jej wybraniu również nic nie słychać.
Po wpisaniu w Terminal:

shairport

dostaję:

Starting Shairport 1.1.1-23-gd65b8e8
Listening for connections.

On chyba oczekuje na połączenie jednak kiedy w amplitunerze wybiorę tryb AirPlay nic się nie zmienia i nic nie słyszę w głośnikach. Może trzeba mu wskazać adres 192.168.0.106 lub jakąś konfigurację przeprowadzić?
Jakieś pomysły?