Przetwarzanie głosu na tekst

Szukam programu do przetwarzania głosu na tekst - jest coś takiego :?: Np. mamy nagrany głos i teraz chiałbym owym programem przetworzyć ten głos na tekst, aby móc go np. wydrukować.

Oostatnio jakiś użytkownik też chciał coś podobnego,ale nie ma nic takiego.Tzn jest,ale na jakiś użytek w uczelniach czy gdzieś tam i nie idzie go z żadnej strony ściągnąć.Kosztuje zapewne kilka tysięcy :stuck_out_tongue:

Jest coś takiego.

W macintoshach jest chyba od połowy lat dziewięćdziesiątych.

Windows XP miał coś takiego, jego następcy także mają. Word ma coś takiego. Ale programy Microsoftu rozpoznają tylko język angielski, w polskich wersjach programów nie ma tej funkcji.

Do kart dźwiękowych Creative Labs kiedyś dodawano program rozpoznawania mowy, nie wiem jak obecnie.

Takie programy się nie przyjęły, gdyż nie mają zbyt dużej wierności rozpoznawania, trzeba ręcznie poprawiać tekst. I w biurach dziwnie by wyglądało, jak setka pracowników gada do swoich komputerów (krąży dowcip: ktoś zza ramienia mówi “format c”).

Chyba nie ma programów rozpoznających język polski. Ale są rozpoznające pojedyncze polecenia jednego użytkownika - najpierw trzeba nauczyć program ich rozpoznawania. Akurat coś takiego jest od ładnych kilku lat w telefonach komórkowych lepszej klasy - wystarczy podać nazwisko lub numer telefonu, a samo wybierze.

Dodane 04.01.2010 (Pn) 12:53

Przypomniałem sobie - to się nazywa Microsoft Speech API (MS SAPI). Instalator dla XP jest np. na płycie instalacyjnej programu do tłumaczenia Translatica (ok. 50MB).

W siódemce angielskiej znalazłem, już było (instalator z translatiki nie pasuje do tego systemu), ale po przełączeniu lokalizacji i klawiatury na Polski zniknęło, może coś zdziała odwrotna sytuacja - przełączenie na strefę angielską.