Czy klej który jest w zwykłych taśmach klejących(przezroczystych) bądź w taśmach izolacyjnych, przewodzi prąd?
Oczywiście, że nie przewodzi.
A w ogóle jakikolwiek klej przewodzi prąd? O_o
Co do kleju z taśmy izolacyjnej to już wiem że nie przewodzi, a taka zwykła szkolna chyba raczej przewodzi.
Widzisz, mógłbym być pareset zł w plecy :lol:
chyba jednak nie
mieszkajac kiedys w internacie mialem okazje naprawiac strasznie stara elektryke i coz z braku tasmy izolacyjnej uzywalem zwyklej
dzialalo bez problemow
ja zwykłą łączyłem oświetlenie bożonarodzeniowe na balkonie domu, świerkach itp też nie było żadnych spięć więc raczej ten klej też nie przewodzi prądu…
Zwykła taśma klejąca spięć raczej nie zrobi - ale i tak zupełnie dobrze przewodzi-
zanim zrobi spięcie to wcześniej 20x Ciebie zabije ;/
Ja tam jeszcze żyje :mrgreen:
… właśnie
Nie zrozumieliście mnie za bardzo.
Nie chce izolować żadnych kabli i jak dotkne taśmy to czy mnie porazi prąd.
Chodzi mi o zaklejenie tak jak na zdjęciu
I po zdjęciu tej taśmy, klej który został na karcie nie może przewodzić prądu.
To, czy klej przewodzi prąd, zależy od jego składu chemicznego. Jeśli w skład kleju wchodzi np. woda, to klej nie jest dielektrykiem (izolatorem). W przypadku taśmy samoklejącej dielektrykiem jest taśma (ale tylko przy określonych wielkościach napięcia - dlatego stosuje się taśmę izolacyjną - potrzeba większego napięcia, aby nastąpiło przebicie, niż w przypadku taśmy samoklejącej). Zapewne zauważyliście oznaczenia na niektórych narzędziach - powłoki na nich izolują elektrycznie użytkownika, ale tylko do podanych wartości napięcia (z reguły ok. 1000V). Podobnie jest w przypadku taśm - kwestią jest wysokość napięcia i natężenie prądu.
Współczesna elektronika, to układy niskonapięciowe, a zatem małe prawdopodobieństwo, że klej z taśmy będzie powodował spięcie (chyba, że jest przewodnikiem). Pozdrawiam i mam nadzieję, że za bardzo nie namieszałem.
Błażej zdjecie jest malo wyrazne wiec nie wiem o co chodzi ale domyslam sie ze chodzi Ci o to ze bedziesz cos zaklejal tasma i po oderwaniu tasmy zostanie klej i dobrze by bylo zeby ten klej nie przewodzil pradu
elektrykiem nie jestem ale bardzo watpie w to by taki klej byl przewodnikiem
-
Woda nie przewodzi prądu.
-
Co ma natężenie do przebicia?
;/;/;/ :PPP :PPP :PPP :rotfl2: :rotfl2: :rotfl2:
Udowodnij, że tlenek wodoru (H2O) przewodzi prąd. Dostaniesz nobla.
A najpierw do książek od chemii i fizyki!
A gdzie ty w naturze widziałeś czyste H2O ;/
bo to w butelce z wodą destylowaną się nie liczy :PPP
a zresztą nawet po redestylacji woda nie jest czysta
Ponadto - mówimy o wodzie -bardzo szerokie pojęcie,
a nie o tlenku wodoru (H2O)
Nawet dowcip spaliłeś, bo brzmi on:
Trzech ludzi w ciemności:
-pesymista widzi kompletną ciemność
-optymista widzi swiatełko,
-realista widzi zliżające się światełko
a maszynista pociągu widzi trzech idiotów w tunelu !
:o Nie wypisuj takich rzeczy
czysty tlenek wodoru może nie przewodzi prądu, ale 99,(9)% wody w przyrodzie stanowi nie-czysty, który już przewodzi
a mowa w temacie jest właśnie o takiej wodzie
XXXXXXXXXXXX
Jeszcze ktoś spróbuje
i dopiero będzie
Asterisk
Ale Ty jesteś cudowna :lol:
To jest sygnatura, nie dowcip
Nie może, tylko na pewno.
W temacie jest mowa zdaje się o kleju, nie wodzie. To ktoś wyskoczył z klejem zawierającym wodę