Przezwyciezyc strach i zdenerwowanie

SZUKAM OPINII ludzi ktorzy potrafia przezwyciezyc strach i zdenerwowanie JAK ONI TO ROBIA ??? przydała by sie tez opinnia jakiegos specjalisty LUB JAKIES STRONKI TAKIM LUB PODOBNYM ZNACZENIU ------> Rozwincie ten temacik :]

Ja proponuje udać sie z wizytą do psychologa jest to jedyne bezpieczne rozwiązanie, niektóży próbują stosować rożne środki zaradcze nie bede pisał jakie bo są to niebezpieczne metody w dodatku o krótkotrwałym działaniu w pewnych przypadkach nawet potęgujące taką dolegliwość w ekstremalnych przypadkach zagrażajc życiu.

Ćwiczyć nic więcej, jak się boisz wysokości to wchodz na coraz większe drabiny. potem budynki etc. żadna filozofia :confused:

Nie powinieneś udzielać takich porad , widocznie nie masz pojęcia co dzieje sie z umysłem człowieka który w pewnych okolocznościach przeżywa strach , jak myslisz co sie stanie w przypadku kiedy ktoś stanie na krawędzi wysokiego budynku i w tym momęcie zacznie sie bać , poprostu znieruchomieje , a popewnym czasie utraci świadomość i równowage.

kiedyś na Discovery był program na temat "strachu’ oraz lęków.

Porada TaOs’a była uznana za złe rozwiązanie. Jeśli to lęk wysokości to największą pomoc może zaoferować nam właśnie psycholog i tu Zbych1 ma rację.

Czekolada na stres i tremę :wink: Mi pomaga :wink:

Może to wydawac się dziwne, lecz jak jestem zdnerwowany to rozmawiam sam ze sobą… :?

Tak jak mówie kazdy inaczej radzi sobie ze stresem a podane sposoby sa raczej ‘domowymi sposobami’. Tak jak inny mówią, tak powiem i ja: Zaczerpnij specjalistycznej rady…

Co do przezwyciężenia zdenerwowania, to pomaga głębokie oddychanie.

Jeśli zdenerwowanie spowodowane jest strachem, to zamknij oczy, oddychaj głęboko, staraj się wyciszyć.

Wbrew pozorom, porada TaOs `a nie była taka zła.

Wiadomym jest, że aby przezwyciężyć strach, najlepiej się z nim zmierzyć.

Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie porady TaOs `a i Zbych1 - tzn. zmierzyć się ze strachem, ale pod opieką specjalisty lub kogoś bardzo bliskiego, komu bezwzględnie ufamy.

Nie należy też robić nic na siłę - jeśli w trakcie “terapii” strach zaczyna przeradzać się w panikę, najlepiej przerwać sesję i powrócic do niej później.

Strach ma podłoże psychologiczne, więc stosowanie różnych środków farmakologicznych raczej jest bezcelowe - trzeba zwalczyć przyczynę, a nie skutek.

Niezależnie od tego, czego się boimy, samodzielne eksperymentowanie może się skończyć źle. Człowiek w panice traci kontrolę nad sobą, zaczyna myśleć chaotycznie, do tego mogą dojść objawy fizyczne - duszności, zawroty głowy, pocenie, w skrajnych przypadkach utrata przytomności.

Oczywiście mówimy tu o prawdziwych fobiach - lęku przed wysokością, zamkniętymi pomieszczeniami, pająkami, wężami itp.

Tutaj np. masz poradnię internetową, gdzie możesz zadać pytanie lekarzowi specjaliście

http://www.zdrowemiasto.pl/

Dziwne bo na wykładach z Psychologii mój profesor właśnie podał mi podobny przykład jak ja tutaj napisałem, a nie jest to jakiś psor “podrzędny” tylko bardziej tak jakby “obeznany w świecie” :stuck_out_tongue: Więc uwarzam że wie co mówi.

Masz lęk wysokosci ? Wizyta u hipnotyzera,wmówi ci ze latać potrafisz :slight_smile: Kiedyś taki program oglądałem,ale nie polecam tej metody :wink:

NIE JESTEM ZBYT czesto na forum bo niestety brakuje mi na to czasu WIEC DOPIERO TERAZ NAPISZE SERDECZNE DZIEKI za pomoc :slight_smile: