SZUKAM OPINII ludzi ktorzy potrafia przezwyciezyc strach i zdenerwowanie JAK ONI TO ROBIA ??? przydała by sie tez opinnia jakiegos specjalisty LUB JAKIES STRONKI TAKIM LUB PODOBNYM ZNACZENIU ------> Rozwincie ten temacik :]
Ja proponuje udać sie z wizytą do psychologa jest to jedyne bezpieczne rozwiązanie, niektóży próbują stosować rożne środki zaradcze nie bede pisał jakie bo są to niebezpieczne metody w dodatku o krótkotrwałym działaniu w pewnych przypadkach nawet potęgujące taką dolegliwość w ekstremalnych przypadkach zagrażajc życiu.
Ćwiczyć nic więcej, jak się boisz wysokości to wchodz na coraz większe drabiny. potem budynki etc. żadna filozofia
Nie powinieneś udzielać takich porad , widocznie nie masz pojęcia co dzieje sie z umysłem człowieka który w pewnych okolocznościach przeżywa strach , jak myslisz co sie stanie w przypadku kiedy ktoś stanie na krawędzi wysokiego budynku i w tym momęcie zacznie sie bać , poprostu znieruchomieje , a popewnym czasie utraci świadomość i równowage.
kiedyś na Discovery był program na temat "strachu’ oraz lęków.
Porada TaOs’a była uznana za złe rozwiązanie. Jeśli to lęk wysokości to największą pomoc może zaoferować nam właśnie psycholog i tu Zbych1 ma rację.
Czekolada na stres i tremę Mi pomaga
Może to wydawac się dziwne, lecz jak jestem zdnerwowany to rozmawiam sam ze sobą… :?
Tak jak mówie kazdy inaczej radzi sobie ze stresem a podane sposoby sa raczej ‘domowymi sposobami’. Tak jak inny mówią, tak powiem i ja: Zaczerpnij specjalistycznej rady…
Co do przezwyciężenia zdenerwowania, to pomaga głębokie oddychanie.
Jeśli zdenerwowanie spowodowane jest strachem, to zamknij oczy, oddychaj głęboko, staraj się wyciszyć.
Wbrew pozorom, porada TaOs `a nie była taka zła.
Wiadomym jest, że aby przezwyciężyć strach, najlepiej się z nim zmierzyć.
Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie porady TaOs `a i Zbych1 - tzn. zmierzyć się ze strachem, ale pod opieką specjalisty lub kogoś bardzo bliskiego, komu bezwzględnie ufamy.
Nie należy też robić nic na siłę - jeśli w trakcie “terapii” strach zaczyna przeradzać się w panikę, najlepiej przerwać sesję i powrócic do niej później.
Strach ma podłoże psychologiczne, więc stosowanie różnych środków farmakologicznych raczej jest bezcelowe - trzeba zwalczyć przyczynę, a nie skutek.
Niezależnie od tego, czego się boimy, samodzielne eksperymentowanie może się skończyć źle. Człowiek w panice traci kontrolę nad sobą, zaczyna myśleć chaotycznie, do tego mogą dojść objawy fizyczne - duszności, zawroty głowy, pocenie, w skrajnych przypadkach utrata przytomności.
Oczywiście mówimy tu o prawdziwych fobiach - lęku przed wysokością, zamkniętymi pomieszczeniami, pająkami, wężami itp.
Tutaj np. masz poradnię internetową, gdzie możesz zadać pytanie lekarzowi specjaliście
Dziwne bo na wykładach z Psychologii mój profesor właśnie podał mi podobny przykład jak ja tutaj napisałem, a nie jest to jakiś psor “podrzędny” tylko bardziej tak jakby “obeznany w świecie” Więc uwarzam że wie co mówi.
Masz lęk wysokosci ? Wizyta u hipnotyzera,wmówi ci ze latać potrafisz Kiedyś taki program oglądałem,ale nie polecam tej metody
NIE JESTEM ZBYT czesto na forum bo niestety brakuje mi na to czasu WIEC DOPIERO TERAZ NAPISZE SERDECZNE DZIEKI za pomoc