W związku z zakupem nowego dysku (stary działa ale jest uszkodzony) chciałem przenieść system Windows. Niestety nie mogę podłączyć dwóch dysków do komputera jednocześnie. Postanowiłem użyć dysk zewnętrzny (numer 3 pod USB) do przeniesienia danych. Nie wiem za bardzo jak się za to zabrać, a zależy mi aby wykorzystać klucz Windowsa ze starego (uszkodzonego) dysku.
Klucz “przypisany do komputera” to przypisanie do płyty głównej. Można wymieniać dysk.
Ja zazwyczaj robię migawki przez ntfsclone, należy się też zastanowić, co powstrzymuje przed… reinstalacją na czysto
Podsumowując. System Windows 10 jest przypisany do płyty głównej (laptop czy stacjonarny) to nie czasy XP gdzie przy zmianie grafiki prosił o aktywacje. Wymiana HDD/SDD nie ma tu nic do rzeczy. Jak się da klonujesz dysk jak ma za dużo bad sektorów to może się nie udać lub po prostu od nowa instalujesz Windows 10 home czy Pro (nie wiem jaką masz) i po podpięciu do internetu sam się aktywuje.
Na YouTube jest pełno filmików jak sklonować dysk przy pomocy np. Macrium Reflect (Darmowy i dobry) oraz jakiej przejściówki (kabel) do nowego dysku użyć przy tej operacji i ewentualnie jak rozszerzyć potem partycję na nowym dysku jeśli ten ma większa pojemność niż stary.
Wystarczy tam wpisać klonowanie dysku.