Przy instalacji windowsa XP błąd x0000007B

Witam. Mam problem. Dostałem od kolegi do Ogarnięcia laptopa ASUS X56Vseries:

• CPU Duo P7350

• Grafika jakiś ATI Radeon

• Win Vista

Przy uruchamianiu windowsa wyskakiwal blue screen. Błąd: STOP: 0x0000007B (0xBACC3524, 0xC0000034, 0x00000000, 0x00000000)

Nie dało się zainstalować windowsa bo też wyskakiwał błąd. Podpiąłem dysk do komputera stacjonarnego i zainstalowałem XP (na dysku są 2 partycje) i w PC windows działał. Po podpięciu do Laptopa nie działa. Wymieniłem RAM i też nic.

Co mam zrobić:?

Wejdź do biosu i przestaw tryb dysku twardego z AHCI na IDE.

Na stronie Microsoftu jest objaśnienie wszystkich takich błędów. Wystarczy wrzucić w Google/Altavista/Yahoo!/cokolwiek.

jak wchodze w advanced i ide configuration to coś nie mogę tego zrobić. zobrze kombinuje?

Nie mam Asusa, to nie wiem gdzie to dokładnie jest. Chyba nie ma tak dużo opcji, żeby nie można było ich przejrzeć :wink:?

Właśnie o to chodzi że wszystko przejrzałem i nie mogę tego znaleźć. Jest wymuszone AHCI :confused:

Zobacz tutaj: http://www.hotfix.pl/bledy-systemu-wind … od-a11.htm i idszukaj w tablece kod błędu. Prawdopodobnie masz jakiś problem z dyskiem, ale nie to co pisze kolega Saskatchewan.

Płyta instalacyjna Windowsa XP nie zawiera sterowników do dysków SATA (ponoć te ze zintegrowanym SP2 mają, ale u mnie XP z SP3 nie chciał się zainstalować). Znam ten błąd z praktyki i dlatego takie rozwiązanie zasugerowałem - jak nie działa SATA, to trzeba włączyć emulację IDE. Problem z dyskiem odrzuciłem, bo na stacjonarce działał.

Oczywiście nie wykluczam możliwości, że jest to coś innego.