Przy nagrywaniu zużycie procka = 100% :/


(Trzymil) #1

Podczas kopiowania płyt, nagrywania na nie czegoś, odtwarzania tego co się na nich znajduje, instalowania gier procesor jest używany w 100%. W menadżerze zadań wiele uruchomionych programów w czasie wykonywania jakiejkolwiek z powyżej podanych prac zajmuje nawet do 3x więcej pracy procka a najwięcej z moich obserwowań zajmuje explorer.exe . Problemy przy tym występujące to:

  • podczas oglądania filmu z płyty co pewien czas przycina się on

  • przegrywanie/nagrywanie płyt dvd trwa od 1 do 1.5 godziny z - prędkością 16x

  • Nagrywanie płyt cd trwa ok 40 minut z prędkością 52x

  • Podczas czytania danych z płyty system spowalnia, np myszka chodzi ciężko, wolniej a próba otwarcia jakiegoś folderu zostaje odczytana przez kompa dopiero po ok 2 sekundach

Czego jest to wina i czy da się usunąć jakoś ten krępujący przypadek?

Mój komputer:

Intel Celeron 3.06Ghz

  • GeForce 7600GS 256/256 PCI-E

  • Dysk twardy 150GB ogólnie więcej niż 25% jest wolne

  • RAM 1Gb

  • Płyta główna ASUS modelu nie pamiętam

  • Stacja dyskietek strasznie stara, ma ok 7-8 lat (ale prawie nie używana):stuck_out_tongue:

  • Karta telewizyjna KWorld

  • 1 napęd combo firmy LG: nagrywarka/przegrywarka dvd, cd, cd-rom, dvd-rom, ma też wbudowaną funkcje wypalania napisów na płytach, które zostały do tego zrobione

  • 2 napęd firmy Sony też combo: nagrywarka/przegrywarka ale tylko cd, cd-rom, dvd-rom

Wczoraj przeskanowałem system programem antyvirusowym Avast z najnowszą bazą wirusów i nie znalazł on żadnego wirusa oraz trojana, następnie oczyściłem trochę system ze zbędnych wpisów w rejestrach, plików, gier i programów za pomocą programu EasyCleaner, potem oczyściłęm dysk "Oczyszczaniem dysku" dostępnym w każdym XPeku, puźniej zdefragmentowałem dysk i problem występuje nadal. Mam najnowsze sterowniki do karty graficznej, do przegrywania używam programu Nero 6.0, w windowsie mam zainstalowany SP2


(system) #2

Zaznaczam, że strzelam w ciemno.

Swego czasu również miałem takie problemy, tzn objawy były podobne.

Problem tkwił w kontrolerach IDE.

Menadżer urządzeń - Sprzęt - Kontrolery IDE - Podstawowy kanał IDE - Właściwości - Ustawienia zaawansowane - Tryb transferu.

W moim przypadku w jakiś niewyjaśniony sposób przestawiło mi się PIO (dla urządzenia głównego i podrzędnego).

Dopiero zmiana na DMA spowodowała zniknięcie problemu.

Mam nadzieję, że to pomoże choć nie jestem przekonany.

Pozdrawiam


(Trzymil) #3

No ja też miałem PIO, zmieniłem na DMA ale to niestety nic nie zmieniło :confused:


(Lukaszs1986) #4

Może ci się po prostu procesor przegrzewa? Nie to żebym się znał czy coś ale u mnie był też problem z tym że procesor chodził na pełnych obrotach, i też mam Celerona, przy niektórych czynnościach. Okazało się że na radiatorze była kupa kurzu, wystarczyło odkurzyć komputer w środku i było OK, powtarzać co miesiąc lub dwa i do tej pory nie mam z tym problemów..