Przy otwieraniu stron muszę je ciagle odswiezać

witam

od kilku dni mam taki nietypowy problem a mianowicie podczas otwierania niektórych stron internetowych muszę je po kilka razy odświeżać  bo inaczej nie da rady ich otworzyć. Jest to bardzo irytujące.  Dotyczy to wszystkich przeglądarek. najpierw myślałem że mam jakiegoś wirusa sakanowałem czym tylko sie da ale nic nie było, potem zrobiłem formata i zainstalowałem od nowa system - dalej to samo. Internet mam z modemu od kablówki do którego podłączony jest router i dalej WIFI laptop. Myślałem że zepsuł się router bo był już trochę stary kupiłem nowy i dalej to samo. Zadzwoniłem do kablówki (Vectra) ale tam powiedzieli że na łaczu wszystko jest ok i nie ma podstaw do reklamacji. również opcja że komputer jest zepsuty odpada ponieważ mam w domu trzy komputery i na wszystkich jest tak samo. Może ktoś miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź.

Witam

Nie miałem takiego problemu, ale proponuje sprawdzić trase jakie pakiety pokonują aby dostać się do serwera z daną stroną, chodzi tu o polecenie PING oraz TRACERT do danych stron. Można zobaczyć wtedy, w którym punkcie jest wąskie gardło albo jak to się ma z odpowiedziami od danego serwera.

Mam jeszcze tylko pytanie, jakie to strony tak się nie otwierają ? czy są to takie popularne serwisy jak np WP , Onet, czy Dobreprogramy ? czy to nie ma znaczenia jaka strona i występuje losowość przy tym.

Zacznę od tego że jestem trochę laikiem w tych sprawach. Internet mam od kilku lat od tego samego dostawcy i przez cały ten czas do modemu kablówki miałem podłączony router ze względu na to że korzystałem z dobrodziejstw telefonii Voip. Przez te kilka lat nigdy nic nie zmieniałem w ustawieniach routera i było wszystko ok, ale od kilku dni nagle pojawił się ten problem dlatego pomyślałem że stary router już jest do wymiany kupiłem nowy lepszy ale to nic nie pomogło dalej muszę po kilka razy odświeżać niektóre strony zwłaszcza te na które trzeba się logować (ale nie na wszystkie) np allegro mbank ale też WP tvn24 i wiele innych, czasami strona ładuje mi się z samymi napisami bez żadnej grafiki dopiero po odświeżeniu pojawia się grafika. Gdy podłączę komputer po kablu do modemu kablówki to wszystko jest Ok. Dlatego nie mam żadnych podstaw do reklamacji tego problemu u operatora kablówki. Ale zastanawia mnie czemu przez kilka lat było wszystko dobrze, nie zmieniałem żadnych ustawień a tu nagle taki problem?

Przeszukując i pisząc na naszym forum, stwierdzam że jakiś poważny problem z usługą internetową ma firma Vectra.

Poszukaj tematy na forum ze słowem Vectra.

nie wiem czy jest jakiś poważny problem z tą firmą przez cztery lata nie miałem żadnego problemu no może poza tym ze przysyłali mi rachunki z opóźnieniem no ale to był mały problem

Proponuję jeszcze podłączyć laptop po kablu ale nie do modemu bezpośrednio tylko do routera i wtedy zobaczyć czy też tak się będzie działo. A czy było już zmieniane miejsce, skąd korzysta sie z Internetu przez laptop ? czasami mogą się pojawić jakieś zakłócenia, szczególnie w łącznośći bezprzewodowej i wtedy pojawiają się błędy przy przesyłaniu danych, otwieraniu stron. Być może działa od niedawna jakieś urządzenie zakłócające bezprzewodową komunikację. Można też zmienić kanał na jakim się łączy z routerem bezprzewodowo.