Dzień dobry, jak w temacie przy włączeniu komputera zaczyna glośno chodzić. Pomaga uderzenie w prawą stronę obudowy. Zauważyłem, jakby był to wiatrak od chłodzenia procesora, ale nie jestem pewny. Po uderzeniu pare razy problem ustaje i później nie występuje już głośna praca. Wspomne jeszcze raz, że dzieje się to tylko gdy włączam komputer. W czym może być problem? Pozdrawiam.
Wypracowany wentylator. Musisz wymienić go na nowy i zaprzestań swoich sowieckich metod naprawy szczególnie jeśli masz dysk HDD bo jeszcze z nim się pożegnasz
Zacznijmy od tego, że zanim cokolwiek się wymieni, to należy upewnić się, że to właściwy wentylator.
okej, masz jakiś pomysł jak dokładnie to sprawdzić?
Palcem. Zatrzymaj na chwilę wentylator.
Jak masz talerzowy dysk twardy - przywal jeszcze kilka razy w czasie pracy komputera. Jak uszkodzisz porządnie dysk, to przynajmniej będziesz miał pewność że to dysk nie wprawia w drgania
A co do pytania - już padło. Zdejmij bok obudowy, jak hałasuje komputer przytrzymaj widoczne wiataki palcem (ale od góry na panewce, nie wsadzaj palucha w wentylator bo nawet takie małe coś potrafi krzywdę zrobić).
Kiedyś identyczny problem miałem. Problemem był wentylator. Po jego zmianie, problem nie wrócił.
Czym smarować wentylator, jeśli wyrobi się?
Teoretycznie oliwką. W praktyce lepiej kupić nowy.
trochę odkurzacza i kijka i czyścimy wentylator ! chyba nigdy tego nie robiłeś ?
Oliwa do maszyn do szycia. Praktycznie dostępna w każdej Castoramie, Kaufladzie, Tesco. Może masz też w domu, czasem dodają do maszynek do strzyżenia, golarek elektrycznych. Raczej nie używamy WD40, bo jest za suche.
Ale to jest tylko pudrowanie trupa jeśli łożysko już się wyrobiło
otwarłem i okazało się, że to wiatrak od obudowy. próbować go wymieniać czy lepiej kupić nową obudowę?
czyszcze komputer jak i wentylatory regularnie, także pewnie sie po prostu wyrobił
Jak w aucie przebijesz oponę, to jedziesz do wulkanizatora czy też od razu do salonu po nowy samochód?
1/ wentylator wyciagnij, nie ma przecież upałów, nic się nie stanie bez wentylatora obudowy. Sprawdź gdzie odłączasz (do czego jest wpięty - do płyty głównej, czy bezpośrednio do gniazdka kabelka zasilacza)
2/ wentylator wykręć
3/ pokaż wentylator i wtyczkę, najlepiej by było gdybyś zmierzył wentylator (pewnie bok ma z 12cm, a ‘grubość’ 2,5cm
4/ możesz na wypadek podać parametry: będzie coś na zasadzie 12V/0.3A (DC)
5/ jak będziesz miał nowy wentylator (kosz 10-40zł w zależności od jakości), to należy go zamontować dobrą stroną: na wentylatorze jest strzałka w którą stronę jest obieg powietrza, na 99% stary wentylator jest zamontowany aby wyciągał powietrze z obudowy (jak to wentylator na ściance obudowy/z tyłu)