Przy uruchomieniu komputera muszę zainstalować system na nowo

Chyba dobry dział wybrałem.
Na gwiazdkę dostałem komputer. Wszystko przez kilka dni śmigało spoko, do czasu. Kilka dni później wyłączyli prąd, podczas gdy ja korzystałem z mojego prezentu. Kiedy wróciła elektryczność, odpaliłem swoją maszynę ponownie, ale pojawił się błąd, że brak pliku bootmgr. Włożyłem więc płytę z Windowsem 10, jednakże nie pojawiło mi się żadne okienko dotyczące naprawy plików. Po wyborze języka wyskoczyło mi, czy chcę zainstalować wersję Pro, czy Home. Potem był wybór dysku, na który mam zainstalować system. Wtedy pomyślałem “No cóż, zainstaluję go jeszcze raz”. Później do końca dnia wszystko działało dobrze. Jednak jak wyłączyłem komputer, a następnego dnia go włączyłem, pojawił się błąd: “Reboot and select proper boot device”. No to restartuję komputer, za pomocą kombinacji z wcześniej poznanego błędu restartuję komputer i za pomocą klawisza delete wchodzę w ustawienia biosa. Sprawdzam, czy wykrywa dyski, ale wszystko w porządku, są oba. Wychodzę, ale dalej ten sam błąd. No nic, instaluję Windowsa jeszcze raz (ponownie po włożeniu płyty nie pojawiło mi się nic dotyczącego naprawy systemu, miałem tylko wybór języka, wersji, oraz dysku). Zamykam komputer, później włączam, a tu znowu ten sam błąd i ponowne instalowanie systemu. I tak mam ciągle, a to strasznie irytuję, bo za każdym razem muszę pobierać przeglądarkę, Skype, oraz inne programy, przy których nie mogę zmienić lokalizacji instalowania. Dodam, że jak wybiorę “Uruchom ponownie”, to takie coś się nie zdarza. Tylko przy wybraniu opcji Zamknij, a później ponownym uruchomieniu.

Co oznacza “oba dyski”?

Mam w komputerze dwa dyski twarde - na jednym jest system, a na drugim trzymam resztę plików.

Odłącz na czas instalacji dysk “na resztę plików” i wtedy spróbuj.

W biosie ustaw na Windows Boot Manager.

Plus najnowszy program HD Tune Pro i wrzuć tu cały scren smart dysku systemowego, zakładka health.

@bachus
Odłączyłem go, zainstalowałem system, a po instalacji wyłączyłem komputer i było to samo
@Rafi028
Przeszukałem bios i, albo jestem ślepy, albo nie mam takiej opcji jak “Windows Boot Manager”
@JNJN

Zakładka boot!!!

https://spece.it/infrastruktura/zmiana-kolejnosci-bootowania-w-roznych-wersjach-biosu

Dysk wygląda na OK.

Płyta z systemem wyjęta z napędu DVD.

W biosie bootowanie jako pierwsze ustaw z dysku systemowego, tego 32 GB.

I to bardzo mały dysk systemowy, minimum powinien być 128 GB.

Ile Ci zostało na nim wolnego miejsca? sprawdź.

Może trzeba go ponownie sformatować i tu ma być jedna partycja 32 GB i dopiero wgrać świeży system W10 - drugi dysk w tym czasie odłączony.

@Rafi028
Jestem głupi xD

@JNJN
Zmiana kolejności bootowania nic nie zmienia 

I tutaj przypomniałem sobie coś ważnego, o czym wcześniej zapomniałem. Zawsze, jak instaluję system po wyłączeniu komputera, to dysk systemowy od razu jest pusty, nie muszę go formatować (na zdjęciu nie odłączyłem drugiego dysku).

I co problem się rozwiązał ?

Masz wgrać system na dysk 32 GB i będzie OK - wszystko napisane.

Panie @JNJN, użytkownik informował, że instalował na podejrzanym dysku odłączając drugi.

Z opisu zdarzeń wynikałoby, że dane z dysku SSD znikają po wyłączeniu systemu. Czyli dysk utracił zdolność przetrzymywania danych w stanie bezczynności. Są znane opinie o znikaniu danych z dysków SSD, ale po dłuższym odłączeniu od zasilania ale nie po tak krótkim czasie. Zważywszy że ta przypadłość wystąpiła po nagłym wyłączeniu zasilania z sieci. To skłania ku tezie , że wtedy dyskowi coś się stało i są takie efekty. Zainstaluj jak na razie system na dysku HDD, a ten  SSD możesz oddać do serwisu na  gwarancję.

Na zdjęciu widać, że instaluje system na drugim dysku 1 TB i stąd chyba problem z rozruchem.

Dysk 32GB - chyba nawet nie założył partycji? czyli wygląda jak nowy?

Powyższy cytat odłączenia dysku z plikami dowodzi że wcześniej tak zrobił, a ostatnie zdjęcie z dwoma dyskami ,jest poglądowe przedstawiające pusty dysk pomimo że był instalowany system, chyba że autor wprowadza w błąd.