Przyciemnianie ekranu (klawisze FN+) na Ubuntu


(northwest) #1

Witajcie,

wiecie może jak w laptopie przyciemnić ekran, bo mi chodzi na maxymalnym rozjaśnieniu??:confused: mam klawisze funkcyjne fn+F6 - w windowsie działają, a w linuxie nie chcą...:confused: znalazłem tylko informację ja ustawić dźwięk - i to działa (prawym na głośniczek, preferencje, PCM), ale ekranu nie udaje mi się ustawic :confused: ten aplet rozjaśniania też nie działa :confused:

Mam najnowsze Ubuntu...

Wiecie może co jest nie tak??

dzięki za pomoc


(matiit) #2

napisz przynajmniej jaki masz laptop.


(northwest) #3

a jakoś inaczej się nie da?? :confused: jakimś programikiem może czy coś...


(matiit) #4

Nie rozumiem Cię.

Napisz jaki masz laptop.


(Norbert Stepniakowski) #5

śmiać się czy płakać?

hehe

A nie masz pokręteł pod ekranem?


(system) #6

@lamerxD

Tiaa... pewnie, pokrętła w laptopie... :roll:

@northwest

matiit ci zadał proste pytanie- jaki model? Osobiście wiem, że na Thinkpadach i Asusach działa bez problemu. I tak, sądzę, że trzeba będzie zainstalować jakiś program, ale jaki, to bez modelu nie wiadomo.


(northwest) #7

mam Aristo Prestige 1600. Na początku żadne klawisze funkcyjne nie działały, potem znalazłem opis do tych od dźwięku - i faktycznie zaczęły działać - czyli Linux (Ubuntu najnowsze) umie takie coś obsłużyć...

Tylko teraz została kwestia tej jasności ekranu... :confused: mam drivery ze strony ati najnowsze - czyli pewnie są okey...


(harvi) #8

jak masz za jasno to załóż ciemne okulary, a jak za ciemno to postaw za ekranem świeczkę :jezor:

tak na poważnie... kumpel miał taki sam problem z Aristo i grafiką Unichrome :scrambleup: na ubuntu funkcyjne zaczęły działać dopiero po zainstalowaniu odpowiednich sterowników, na pewno masz "dobre" sterowniki?? :?


(northwest) #9

mam te ze strony producenta (http://www.ati.com) - 32bitowe. mam radeona 1600

Złączono Posta : 10.12.2007 (Pon) 17:44

a jak Twój kumpel rozwiązał ten problem??


(harvi) #10

po prostu zainstalował odpowiednie sterowniki i "nagle" zaczęło działać

strona http://www.ati.com już od jakiegoś czasu nie funkcjonuje, teraz jest http://www.ati.amd.com

prawdopodobnie powinieneś użyć tego sterownika


(northwest) #11

mam właśnie ten sterownik... qurcze nooo dziwne to ubuntu...:confused:


(Kretka) #12

Hmm ten sterownik wam nie pomoze :stuck_out_tongue:

Poszukaj o latop mode, lm-sensors, acpi. na forum.ubuntu.pl zapewne Ci pomogą.


(northwest) #13

a możesz powiedzieć coś więcej?? ja od 3 dni mam linuxa i w sumie za bardzo się nie kumam jeszcze w tym wszystkim :confused:

na forum ubuntu, laptopy.info.pl itp już pytałem, ale jakoś nie wiedzą :frowning: