Przycinanie grafiki do web devu w GIMPIe - głupie pytanie

raz na jakiś czas widzę oferty, że można przyciąć grafikę do web devu, np. szablony w *.psd

moje pytanie brzmi, czy jak nie chcę kupować PhotoShopa, a zrobić to na poziomie GIMPa, to czy sam GIMP wystarczy do tego?

czy GIMP może zastąpić PhotoShop do przycinania szablonów grafiki na potrzeby kodowania?

Zobacz: https://www.youtube.com/playlist?list=PL6E114F45DF105CEA

no dobra, a da się z *.PSD  ??

Masz teraz różne oferty pakietu Adobe w abonamencie - płacisz ok. 10€ miesięcznie i używasz do woli PS i Lightrooma, myślę, że to cena na tyle niska aby nie bawić się z PSD w Gimp tylko spokojnie działać w PS.

po 1 - dlaczego bawić? Używam GIMPa do swoich potrzeb od roku i nie widzę w nim nic złego.

po 2 - dobrze o tym wiedzieć, cena rzeczywiście jest niska. Ale nie mam zamiaru płacić; skoro mówię o potrzebach czysto edukacyjnych i baaaardzo okazjonalnych.

po 3 - korzystam z Linuxa, a Windows jest tylko na 1 laptopie (rzadko odpalany). Wolałbym coś co działa na Linux.

A - faktycznie brak Win jest małym utrudnieniem:)

“Bawić” użyłem w formie ogólnej a nie w formie pejoratywnej:) Każdy używa tego co mu pasuje:)

spoko, to i tak nie jest aż taki problem, PS akurat dobrze na wirtualizacji chodzi w Linuxie ;)

bardziej, że nie mam ochoty płacić, bo to i tak mocno okazjonalnie byłoby robione.

może zaraz ktoś napisze jak sprawa wygląda z GIMPem oraz cięciem grafiki do html (przygotownaie do kodowania)