Z niektórymi grami mam problem z przycinkami. Ostatnio kupiłem NFS Payback i niezależnie czy gram na niskich ustawieniach czy na ultra to i tak są przycinki (najwięcej przycinek jest gdy jest dużo detali).
W wymaganiach gry mieszczę się.
Zużycie:
Procesor 90-100%
Ram 90%
Dysk 80%
Procesor graficzny 99,1%
Laptop HP Omen 17-AN010NW (2BS12EA) (kupiony w listopadzie)
17,3", Nvidia gtx1050, i5 7300q 4 rdzenie 2,5 do 3,5 ghz, 8gb ram, dysk zwykły hdd.
Co musiałbym dodać/zmienić w laptopie, żeby go ulepszyć? Bo nie wiem co mu dolega, dlaczego mam przycinki. Większość gier chodzi mi dobrze, np. Assassin Creed Unity, Syndicate, Quantum Break.
Czytałem też że mój procesor ma 2,5 GHz, ale jest też jakieś turbo do 3,5GHz - jak to turbo włączyć?
Jak jest mniej detali, to wtedy zużycie procesora jest podobne około 90-100%, procesora graficznego 99%, ram spada do 66% i dysk do 20%.
Sterowniki karty graficznej mam najnowsze, aktualizowałem dzisiaj.
Włączyłem pokazywanie fps w grze i na początku miałem 300-400, potem już mniej w czasie gry około 55-70. Tutaj jest wszystko ok czy coś trzeba ustawić?
Zajefajny laptop (nie to co mój złomek ) ale ja bym dołożył mu pamięci ram (maksymalnie wiem że obsługuje 32GB) a “tryb turbo” powinien sam się włączyć gdy zajdzie taka potrzeba .
W moim przypadku gdy gram w GTA V w niektórych lokacjach mam “przycinki” no i jestem przekonany że to moja karta graficzna .
W twoim przypadku każda gra powinna działać płynnie choć nie ukrywam że potrzebujesz więcej ram (najlepiej tego samego producenta, z taką samą specyfikacją ) np.2x8GB .
Jeszcze możesz poczekać na więcej odpowiedzi bo ja tylko ci mówię co ja bym najpierw bym zrobił .
Ram dokupię 8GB.
A co z procesorem? Zużycie procesora przy grze jest około 95%, karta graficzna też prawie 100%. Niby powinny dawać radę, wymagania gry laptop spełnia. A to turbo procesora na pewno się włącza czy moze być gdzieś wyłączone? Jak to sprawdzić?
Cześć,
Gierka pożera pamięć ram jak bułeczki dla tego bym dokupił tak do 16GB.
Widziałem jak laptop podobnej specyfikacji, miał 16GB ram i na średnich w FHD było płynne i dało się grać a zużycie cpu 50-100% (rożnie było, przez chwile 100% na wszystkich rdzeniach a później 66-78% ), GPU miało więcej 99% cały czas ale zero spadków FPS tzn. jeśli tak masz to normalne jak grasz .
No i został nam dysk. W GTA V o ile mnie pamięć nie myli to też potrafi 10GB ram (+/-) zabrać więc jak nie ma się w komputerze tylu ram to weźmie z dysku twardego.
Jeśli dołożysz ram to w teorii powinno ci pomóc z spadkami FPS’ów a dysk poczuje ulgę
GPU w twoim laptopie ma 2GB czy 4GB pamięci własnej ?
GPU 4GB. Mam nadzieję, że dołożenie ramu rozwiąże problem tylko procesor mi też zużywa dużo, dlatego zastanawiałem się czy ram rozwiąże problem, czy procesor może też za słaby (mimo że niby spełnia wymagania)
Jak znajdę filmik to ci pokażę że laptop o podobnej specyfikacji daje radę . Zaznaczę że przed dołożeniem ram były spadki FPS’ów i nie było ważne jak ustawił grafikę, rozdzielczość ekranu bo i tak cięło się .
Edit.
Znalezienie laptopa MSI GL62M który ma podobną specyfikacje (GTX 1050 w tym laptopie ma 2GB pamięci własnej).
NFS Payback i 8GB ram:
NFS Payback 16GB ram (ten sam laptop):
Procesor powinien dać radę z tą grą .
Wiem że są wersje HP Omen z i7-7700HQ, GTX 1070 8 GB GDDR5 i 16GB ram DDR4 ale to już inna bajka tzn. są wypasione ale cena prawie 8 tys zł wow .