Przycisk donate na stronie

Hey,

jak to jest z tym przyciskiem donate via paypal? Na stronie pracuje teraz nad jednym projektem który chce udostępnić za darmo. Chciałbym tylko dodać przycisk donate, żeby osoby którym w jakiś sposób to pomogło mogły się odwdzięczyć. Jak to jest po stronie prawnej? Ogólnie jest jakoś mało informacji o tym w internecie, albo są nie jasne. Niby jest tam jakaś kwota ok 4700zł od jednej osoby i potem trzeba od tego płacić podatek. W moim przypadku to jednak raczej kwoty po kilka złoty od wielu osób. Czy muszę się liczyć z założeniem działalności skoro jest to w jakiś sposób dochód generowany ciągle? Nie liczę na kokosy dobrze jak za to opłacę domenę i serwer. A może jakaś firma który pośredniczy w tym w zamian za procent od zysku?

To 4700 to chyba chodziło Ci o kwotę wolną od podatku, ale nie wydaje mi się by to była aż tak wysoka suma. Chyba że coś się zmieniło bo co roku jest ustalana inna kwota. Jeśli tak to gdy dochód nie przekracza kwoty wolnej od podatku nie musisz od niego odprowadzać podatku dochodowego.

Pojawia się inny problem mianowicie jeśli ciągle i regularnie będziesz dostawał pieniądze w tedy można dopatrywać się w tym znamion działalności gospodarczej, w takim przypadku trzeba zarejestrować firmę. Tutaj odsyłam do ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Jest jednak też kolejny problem, jak traktować będziesz te wpłaty? Jako sprzedaż usługi, a może jako darowizny. Jeśli darowizny to są one opodatkowane osobno, i nie wiem czy nie trzeba mieć w takim przypadku jakiegoś stowarzyszenia/instytucji zarejestrowanej.

Najlepiej zrobisz gdy dopytasz się o to księgowej, poza tym Ciężko coś powiedzieć nie znając szczegółów.

Moją wypowiedź traktuj raczej jako wskazówkę, a nie odpowiedź na postawione przez Ciebie pytanie ponieważ nie jestem osobą kompetentną w tym zakresie i jedynie podzieliłem się z Tobą wnioskami i informacjami które sam zgromadziłem na podstawie różnych fragmentów ustaw oraz przypadków omawianych na forach lub z artykułów. Interesowałem się tym ponieważ sam mam podobny “problem”.

Koniec, końcu doszedłem do wniosku że i tak najlepiej skonsultować wszystko z prawnikiem i księgową ponieważ nie każdy przypadek musi być traktowany jednakowo, a dodatkowo bardzo komplikuje tutaj wszystko sposób w jaki rozliczasz się z paypal. W przypadku Polskich pośredników płatności jest często sprawa od strony prawnej rozwiązana w taki sposób że Ty dostarczasz materiały dla takiej firmy a oni w ramach umowy o dzieło/zlecenie wypłacają Ci wynagrodzenie pomniejszone o podatek dochodowy ponieważ to oni płacą za Ciebie podatek od takiej umowy (dotyczy umowy z osobą prywatną, z firmami sytuacja jest jeszcze inna).

Dzięki za odpowiedz, myślę o napisaniu do US z tym, co oni o tym myślą. Z tego co słyszałem to traktują to donate jako próba oszustwa, zeby nie płacić podatków. Pewnie tak jest w jakieś części, ale są też osoby które chcą się dzielić czymś za darmo. Znasz może takie serwisy które mogą w tym pośredniczyć? Nie mogę znaleźć takowego. Nie posiadam działalności.

Niestety, nie znam, ale to może być myśl by zrobić to zgodnie z prawem. Pytanie tylko co na to papypal i czy jest to wykonalne (śledzenie dla kogo i w ramach czego został dokonany donate).