Przyczyna złego rozpoznania pamięci RAM, 4 GiB zamiast 8 GiB?

Witam, od ponad miesiąca miałem problem z komputerem.

Po wyłączeniu komputera, następne uruchomienie powodowało że komputer się zawieszał BSOD. W podglądzie zdarzeń komputera nie były tworzone konkretne informacje co, jak i dlaczego. Wentylatory komputera chodziły głośniej, komputer miał jakiś niezidentyfikowany problem. Po przeszukaniu sieci co to może być i stosowaniu proponowanych rozwiązań (skany driver verifier, SFC, DISM) co niewiele pomogło, ale po instalacji kilku programów do optymizacji PC udało mi się zlokalizować konkretny BSOD - Memory Management. Jeden memtest później wykazał przyczynę.

W komputerze posiadam zamontowane 4 kości po 8GB, co niebyło ruszane od lat, ale z jakiegoś powodu Windows wykrywał 24GB zainstalowanej pamięci RAM. Windows źle rozpoznał dwie kości ram jako 4GB zamiast 8GB. Szybki demontaż, przedmuchanie z kurzu, montaż i problem ‘zniknął’. Komputer prawidłowo pokazywał ilość pamięci oraz od razu zaczął pracować na ‘normalnych obrotach’.

Moje pytanie jest następujące: co mogło być przyczyną tego problemu ??

A pewny jesteś że dwa moduły były wykrywane przez płytę główną jako 4GB a nie że jeden z nich był wogóle niewykrywany?

Tak jestem pewny.

Zamieszczam okienko z programu memtest. (to co prawda po usterce, ale module 1 i 3 były rozpoznane jako 4096 MB).

W okienku informacji o systemie
image

Moim głównym zmartwieniem jest co mogło to spowodować, bo to że teraz się ‘naprawiło’ nie jest satysfakcjonującą odpowiedzią, bo jeżeli jest jakiś problem z płytą główną to dobrze by było wiedzieć już teraz i ewentualnie zapobiec kolejnych problemów, które mogą z tego wynikać.

Sam pisałeś,że przeczyściłeś.Pamięć mogła gdzieś nie łączyć i być żle rozpoznawana.Widzę że to starsza platforma,nie gniazdo AM4,czy AM5.