Windows Seven ma kilka nowych przydatnych skrótów klawiszowych. Warto je poznać gdyż pomagają w codziennej pracy, trudniej przyzwyczaić jeśli jesteście starymi wyjadaczami produktów Microsoftu ;).
Windows + ↑ (Strzałka w górę) - Maksymalizuj okno
Windows + ← (Strzałka w lewo) - Przeciągnij okno po lewej połowie pulpitu.
Windows + → (Strzałka w prawo) - Przeciągnij okno po prawej połowie pulpitu
Windows + ↓ (Strzałka w dół) - Minimalizuj okno.
Inne popularne skróty które już znajdziemy w Windows Vista:
Windows + D - Pokaż pulpit i przywrócić pulpitu (zminimalizować lub przywrócić wszystkie okna).
Windows + M - Minimalizuj wszystkie okna.
Windows + T - Pokaż podgląd miniatur uruchomionych aplikacji na pasku zadań systemu,
Windows + P - opcje wyświetlania.
Windows + M - Szukaj okna.
Windows + X - Uruchamianie Windows Mobile Center.
Windows + R - Otwórz “Uruchom” polecenie.
Windows + E - Uruchom Eksploratora Windows.
Windows + L - Blokowanie komputera.
Windows + [liczba] - Uruchamianie wpiętych do paska zadań programów, nie dotyczy już włączonych.
Źródłem porady jest mój blog, więc nikomu nie ukradłem porady
Ctrl + Shift + N - – utworzenie nowego folderu; skrót ten działa w każdym oknie Eksploratora Windows, a także na pulpicie Windows
Shift + kliknięcie ikony już uruchomionej aplikacji na pasku zadań – uruchomienie wybranej aplikacji niezależnie po raz drugi
Ctrl + Shift + kliknięcie ikony na pasku zadań – uruchomienie wskazywanego na pasku zadań programu z uprawnieniami administratora; niezależnie od tego, czy dany program jest już uruchomiony
Windows + Home – minimalizacja wszystkich okien z wyjątkiem aktualnie aktywnego; ponowne użycie tego skrótu przywraca pierwotny stan okien
Windows + M - Minimalizuj wszystkie okna.
Windows + T - Pokaż podgląd miniatur uruchomionych aplikacji na pasku zadań systemu,
Windows + P - opcje wyświetlania.
Windows + M - Szukaj okna.