Jak zrobić instalkę starszej wersji systemu MacOSX na przyrządzie z m1?
Z konsoli nie idzie nic co nie jest kompatybilne z m1. Nagranie pliku DMG z narzędzia dyskowego na pena zostało spaprane i nie działa poprawnie, DiskMakerX nie działa, jakakolwiek nakładka też przestała działać.
Ktoś ma jakiś pomysł? Czy trzeba mieć po kilka maków?
Dlaczego nie skorzystam z narzędzia wbudowanego w komputer przez Apple? Bo nie działa poprawnie. Jak to przeważnie u nich.
Dlaczego nie przygotuje sobie wcześniej instalek na zapas?
No bo Apple od pewnego czasu sprawdza datę i jeśli instalka ma więcej niż jakaś tam określona ilość czasu, to nie pozwala na instalację.
Czasami pomaga cofanie daty, ale nie zawsze, w Capitanie pomagało.
Oczywiście instalkę z wielkim siurem, mogę zrobić, ale mnie interesują instalki z przed „pylusia”.
Wydaje mi się, że na M1 nie zainstalujesz wcześniejszej wersji niż big sur.
Komputery z pierwszymi procesorami M1 zostały wydane w 2020 po raz pierwszy na architekturze ARM. Do tego czasu były to intele na architekturze x86, więc wersje systemów przed 2020 nie powinny wspierać tych czipów.
a nie robić pod górkę z instalacją wersji „x86-64” na ARM - czyli on nie robi instalacji, a bootowalny pendrive z jeszcze „wspieraną” (czyt. czasem „lubianą”) starszą wersją (to tak jakby Windows 10 „ARM” blokował używanie diskpart lub forka Rufusa, po wykryciu ISO x64 / x86 - pomijając, że diskpart na oczy nie widział ISO, aż tak MS nie zaszalał z CMD/PowerShell lub Windows Terminal).
Ok, źle zrozumiałem, ale nadal będzie problem. Maki są dość wybredne, zwłaszcza jeżeli chodzi o instalatory.
Mam pomysł. Co prawda głupi, ale powinien działać. Zainstaluj na macu (tym z intelem) Big sura i potem z tego Maca utwórz instalator na poprzednią wersję systemu.
Może ktoś napisał skrypt bumpujący daty plików na pendrive (jak to takie proste), na Windows niby jest program, pod GNU/Linux konsola/terminal (niby komenda touch „dotknij?”):
Dzięki, też do tego się dogrzebałem, ale nic z tego, nie startuje z tak zrobionej instalki.
Kurcze, nawet mi nie przyszło do głowy, że tyle rzeczy spaprają na m1.
Po aktualizacji nawet emulowany Win-box przestał działać.
Zamiast lepiej, jest coraz gorzej.
Ok. olałem to w końcu, bo szkoda czasu. Zrobiłem instalkę na Windowsie.
Taka uwaga do TransMac, przed odtworzeniem systemu, trzeba ROZPAKOWAĆ np. 7zip DMG i wyjąć z niego .pkg i dopiero z niego robimy przywracanie na pendrive. Bo inaczej nie działa na niektórych makach.