Jak mam przygotować projekt na baner reklamowy o wymiarach np. 150cm na 100cm , to w Photoshopie o jakich wymiarach mam stworzyć projekt o takich samych? Bo jak wybiorę w CMYK 16bit o takich wymiarach to plik jest ogromny… Bo chodzi o stworzenie projektu który prześlę do firmy produkującej banery która następnie wydrukuje taki baner.
Zależy również czym ta reklama będzie. jak bardzo skomplikowana graficznie będzie treść. Dla tych rozmiarów powinieneś rozważyć projekt NIE rastrowy ale wektorowy - Adobe Ilustrator lub Corel Draw
Akurat robiłem baner o takich wymiarach w Photoshop (można oczywiście w innych programach). Plik wynikowy z PS był wielkości 170 MB mimo, że projekt zawierał dużo grafiki. Najlepiej spytaj się o parametry przygotowania pliku w drukarni. Powinni podać jaka ma być docelowa rozdzielczość w DPI (minimalna rozdzielczość 150 dpi powinna być prawidłowa), czy będą oczka do zawieszenia banera, wielkość spadów lub ich brak, w jakim formacie ma być plik wynikowy (TIFF,PDF,JPEG). Plik możesz przygotować w 8 bitach na kanał. Pamiętaj o konwersji czcionek na kształt , jeżeli będziesz używał kolor czarny to złóż go: C-40%, M-30%, Y-30%, K-100%. Wymiary projektu w PS musisz utworzyć takie jakie mają być w rzeczywistości, czyli 150 cm x 100 cm i rozdzielczość 150 pikseli/cal, tryb kolorów CMYK/8 bitów, oczywiście jeżeli drukarnia nie ma innych wymagań.