Przymierzam się do zrobienia SLI aczkolwiek mam kilka pytań

Witam! Chciałbym zrobić SLI z kart GeForce GTX 770 od MSI (wymiana na GTX’a 980, titana lub worek cebuli nie wchodzi w gre), ale mam kilka pytań.

Po 1) Czy na [post=http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-maximus-vii-ranger-z97-quadlddr3-1600-sata3-raid-hdmi-dvi-d-sub-atx-maximus-vii-ranger-641613/]tej płycie w ogóle zmieszczą się te karty i ich wydajnośc nie bedzie w jakiś sposób ograniczana? (czytałem że niektóre złącza PCI-E mogą na to wpłynąć ale nie jestem do końca obeznany. Teoretycznie są x16 więc powinno ładnie działać)

Po 2) Czy na upartego moge podłączyć zasilacz 630W od BeQuiet? Nie zamierzam nic podkrecać na takim :stuck_out_tongue: Zasilacz posiada mocną linie 12V, a mam go dopiero od 3 miesięcy. Ile podziała tyle podziała, ale bez sensu jest wydawanie kolejnych pieniędzy na zasilacz. Jak ten się spali to wtedy wymienie.

Po 3) Co z temperaturami? SLI z niereferncyjnych kart potrafi zamienić komputer w piekarnik, a co dopiero przy mojej nienajlepszej obudowie SilentiumPC brutusM23. Jesli zmienić to na jaką? Czy blok wodny mógłby rozwiązać po częsci problem?

btw. Nikt nigdy nie wpadł żeby w jakiś magiczny sposób odzyskać energie cieplną z komputera i przekształcić na prąd zamiast kupować coraz lepsze coolery? :smiley:

Wymień na GTX 970. 4 GB VRAM vs 2 GB robi różnicę. Plus nie ma problemów, jakie sprawia SLI (mikro zacięcia, temperatury, zużycie energii).

a zasilacz spokojnie zostaw ten co jest :slight_smile:

Wymiana nie wchodzi w gre bo jednego GTX’a już mam i jest nowiutki więc dużo bym stracił wymieniając na inną karte (za karte z podobną wydajnością zapłaciłbm więcej niż za drugiego GTX’a 770 i płyte główną do tego)

Źle rozumujesz. Jedna mocna karta jest zawsze lepszym wyjściem od dwóm słabszych. Bezkompromisowo na SLI z GTX 770 i tak nie pograsz z powodu ograniczonej pamięci (RAM w SLI się nie sumuje).

Poza tym za cenę dwóch GTX 770 spokojnie kupisz sobie niereferencyjnego 970 i jeszcze zostanie. Nie będziesz też musiał wymieniać zasilacza i obudowy. 

Gdy dasz dwie karty w SLI PCI-E spada do x8.

Odyniec, doskonale rozumiem ale czy gtxy 770 w SLI nie są wydajniejsze niż 970?

Na papierze i tam, gdzie SLI się dobrze skaluje będzie wydajniej. Jednak moim zdaniem nie warto.

Jeszcze napisz jaki masz procesor, bo może się okazać, że zmiana karty nie przyniesie wcale wzrostu wydajności. 

procesor i5 4670 (niestety zablokowany mnożnik) chciałbym jednak zmienić procesor w niedalekiej przyszłości (może rok) na jakiś z odblokowanym. Podobno ogranieczenie GPU przez CPU to tylko plotka.

Na wykresach GTXy 770 w SLI biją titany więc od 970 powinny być bez porównania lepsze, jeśli nie od 980 :slight_smile:

Montowanie dodatkowej karty to błąd patrząc również z ekonomicznego punktu - wraz z postarzaniem urządzenia, moc obliczeniowa dwóch kart zacznie się kurczyć, sterowniki będą jedynie łatane zamiast rozwijane - a w obudowie pozostanie jedynie prądożerna farelka.

sprawa wygląda tak że na chwile obecną mam słabą płyte główną (asus B85) i GTX’a 770. Przy far cry 4 czy GTA V w większej rozdzielczości może być problem. A tak to by był drugi GTX i lepsza płyta główna (w przyszłości mógłbym spokojnie podkrecać procesor bo możliwe że zmienie) za cene tylko troche większą niż 970, a miałbym dobrą płyte+wydajniejsze karty.

To nie plotka. Nawet niekręcony 4670 może w niektórych sytuacjach ograniczać wydajność.

I co z tego, że na wykresach je biją? Możesz mieć więcej klatek, ale komfort gry ze względu na mikro przycięcia niekoniecznie bywa wyższy. Już to przerabiałem. 

To samo tyczy się VRAM. 2 GB to już nie jest ilość pozwalająca na spokojne granie na Ultra, a sytuacja ze względu na konsole i lenistwo programistów będzie się pogłebiac.

Może masz racje odyniec, ale szczerze mówiąc stasznie się napaliłem na SLI a jakieś wyjście to nadal jest. Chęć na gry mi pewnie przejdzie za 4 lata i wtedy będe miał większe problemy na głowie, a zaoszczędzę na SLI dużo pieniędzy które później mi się przydadzą, aczkolwiek warto dokładnie przemyśleć wszystkie opcje. Po prostu stopniowo zmniejszałbym jakość w miare wydawania coraz to bardziej wymagających gier

a “zapas” fps na SLI byłby większy. Gdybym jednak skusił się na SLI (szanse za: jakieś 40% :P) to co z temperaturami/obudową i płytą główną? Jak w pierwszym poście.

Obciążony chipset oraz zasilacz, mniej miejsca w obudowie - odpowiedz sobie sam.

Szczerze mówiąc liczyłem na jakieś sugestie/porady o obudowach lub ewentualnie płytach głównych skoro tamta ma pracować na obciążonym chipsecie, choć wydawało mi się że bedzie OK do SLI. Dzięki wszystkim bardzo za uświadomienie mnie i przedstawieniu większej ilości informacji na temat SLI itd. Dokładnie przemyśle wszystkie opcje.