Przypadkowe wyłączenie zintegrowanej karty graficznej

Dzień dobry,

Kilka dni temu przypadkowo wyłączyłam zintegrowaną kartę graficzną intel w komputerze Windows 8 64-bit na skutek czego cały ekran mi zgasł i nie mogę wybierać żadnych opcji.

Jak mogę ponownie ją włączyć?

Proszę o szybką odpowiedź,

Pozdrawiam.

Poprzez zresetowanie ustawień BIOS. Możesz to zrobić poprzez wyjęcie baterii (CR2032) na kilka minut lub zewrzenie ze sobą odpowiednich pinów na płycie głównej.

Czy po zresetowaniu BIOS stracę jakieś pliki w komputerze, czy wszystko będzie działało tak jak przedtem?

W jaki sposób wyłączyłaś kartę graficzną?

Bios nie znajduje się na dysku i nie ma za wiele do plików, które na nim się znajdują.

W niesprzyjającej sytuacji (wprowadzone niestandardowe ustawienia w biosie) po resecie ustawień biosu, najwyżej system może się nie uruchomić ale plików nie stracisz :wink:

Wyłączyłam przez Menadzer Urządzeń

Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym (prawdopodobnie pulsacyjnie klawisz F8 podczas startu komputera) i wtedy w Menadżerze Urządzeń włącz kartę graficzną z powrotem. Następnie już zwykły restart komputera.

Właśnie zrobiłam tak jak mi zalecałeś, ale niestety nic się nie zmieniło.

Czy istnieją jakieś inne sposoby? Może z monitorem coś się dzieje

Jeżeli karta została wyłączona w systemie to ta metoda nie zadziała.

Podczas uruchamiania Windowsa zresetuj komputer, po 2-3 takich restartach będziesz miał możliwość przejścia do trybu awaryjnego

Resetowałam komputer przez kliknięcie przycisku włączania już ok. 5 razy lecz nic to nie pomogło.