Witam
Podczas imprezy sylwestrowej jeden z gości chciał zabłysnąć swoją znajomością linux mint.
I zrobił to formatujac cały dysk w komputerze do grania .
Na dysku oryginalnie była partycja z Windows 8.1 .
Czy jest jakaś możliwość pobrania win 8.1 aby komputer zaczął działać ?
Komputer stacjonarny hp https://www.euro.com.pl/komputery-stacjonarne-pc/hp-hp-pavilion-500-i3-4160-4gb-1tb-r7-240-w8-1.bhtml
Wszystkie dane i tak straciłeś, system można postawić od nowa.
Tego sylwestra długo nie zapomnisz
Dane to gry na stan . Więc niema problemu . Ja po prostu chce dowiedzieć się czy jest możliwość pobrania / instalacji / uruchomienia z powrotem Windows 8.1 . Na dysku była partycja reformy która przepadła.
O co chodzi w linku powyżej z tymi oznaczeniami 8.1 , 8.1 k , 8.1 kN , 81. N . Nie wiem który pobrać ?
Wybaczcie za pisownię ale pisze na 4 cal androidzie
A co z kluczem licencyjny ?
Skąd go wziąść ?
Jak robiłem recovery to nie było problemu ale teraz dysk jest pusty .
Na spodzie laptopa szukaj Ewentualnie w BIOS/UEFi, ale jeśli tu jest to sam się aktywuje
Tak jak mówił garoz, w UEFI (wtedy instalator podczas instalacji systemu sam sobie pobierze) lub naklejka, która wygląda, jak w linku poniżej
https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows8 Nagraj na płytę lub zrób bootowalny pendrive. Wersję Windowsa jaką musisz ściągnąć Zapewne Pro lub Home masz na naklejce
Nie, przecież format nie oznacza usunięcia danych. Dane nadal na dysku są, można je odzyskać. Choć z działającym systemem może być problem. Jeśli faktycznie nie zależy ci na danych, to zrób tak, jak sugerują koledzy: pobierz obraz systemu i go wgraj na komputer. Klucz powinien być w BIOS/UEFI, a jak nie ma, to na karcie dostarczonej z systemem.
Jak mint został postawiony i to na całym dysku, to jak chcesz odzyskać dane?
Bo ja nie wiem.
To że Ty nie wiesz, nie znaczy że się nie da. Nikt nie mówi że będzie to proste, ale jest sporo narzędzi do tego przeznaczonych.
Wiesz ja nie miałem takiej potrzeby bo ja najważniejsze dane trzymam na dysku zewnętrznym.
DMDE i kopia posektorowana, może coś z niej odzyska - poradniki są, może nawet sławek by poprowadził autora jakby mu zależało.
Problem może być z hierarchą plików i ich dawną nazwą.