Witam. Chciałbym zrobić małą grę w Batch. Program wybierałby przypadkową część kodu, a w niej by był zawarty kod do otworzenia jakiegoś pliku. Plik się otwiera, a w wierszu polecenia pojawiają się 4 wybory. I tylko jeden jest dobry. Jeżeli się wybierze coś złego, liczba dodaje się do licznika i jeżeli licznik dojdzie do trzech, to program wykonuje nie przypadkowy, a zaplanowany dokładnie kod z napisem “Game Over”. Można coś takiego zrobić w Batch? Wiem że na pewno da się zrobić część z przypadkową częścią kodu i otwieraniem pliku, tylko nie mam pewności co do tego licznika… macie jakiś pomysł jakby to zaprogramować?
Da się to zrobić dosłownie tak jak napisałeś
Ale nie wiem jak napisać kod, bo dopiero uczę się Batch
Te pliki które będą się otwierać to obrazki (może się to komuś przydać, ale wiem jak zaprogramować otwieranie pliku oraz części kodu, tylko nie wiem jak zaprogramować licznik i przypadkowe wybieranie).
Zmienną w batchu ustawiasz poleceniem set, a dodając jakiś przełącznik będziesz móc wykonywać działania arytmetyczne.
http://stackoverflow.com/questions/5777400/how-to-use-random-in-batch-script
Jaki jest twój poziom znajomości J. Angielskiego? Jeżeli słaby, to musisz się podszkolić(wnioskuję, że słaby, skoro nie potrafiłeś znaleźć odpowiedzi w Google).
Akurat to czytałem. I trochę mało to dla mnie przydatne jest, bo nie chcę przypadkowych liczb. Chcę przypadkową część kodu. Żeby to działało w taki sposób:
:główna_pętla
; pobieramy liczbę losową i przypisujemy ją do jakiejś zmiennej
; tutaj wstawisz goto %nazwa_zmiennej%
:1
; instrukcje
goto główna_pętla
:2
; instrukcje
goto główna_pętla
Znajomość assemblera robi swoje :-).
Jak ją przypisać do zmiennej? Wiem jak zrobić zmienną ale nie wiem jak przypisać.
Jeżeli chodzi o przypisywanie do zmiennej, to chyba pisałem, że jest polececnie set.
Przed przystąpieniem do czegokolwiek w informatyce, to powinieneś się zaznajomić, gdzie szukać pomocy.
Wpisz w cmd help set - chyba powinno pomóc.