Mam pendrive USB 3.0 Kingston DataTraveler 100 G3 32GB (Rzeczywista pojemność 28,7GB), system plików NTFS, rozmiar alokacji 4096. Przeważnie kopiuje *.iso, *.rar i *.avi. Problem jest w tym że podczas kopiowania z dysku na pendrive prędkość wynosi tylko 40 mb/s a po minucie 13-20 mb/s. Pytanie jest takie: Jak można przyspieszyć i zoptymalizować do tych formatów tego pendrive ?
Słyszałem że na USB 3.0 można osiągnąć ~180mb/s. Czy na moim pendrive da radę? Słownika się obawiam bo nieraz mam pliki iso 8 - 20 gb, czy to nie będzie przeszkadzać?
Posiłkując się zestawieniem ze strony http://usbspeed.nirsoft.net/?g=32gb wnioskuję, iż dużej prędkości z niego nie wyciągniesz, a USB 3.0 w tym wypadku to zwykły chwyt marketingowy.
Po drugiej stronie laptopa mam porty SS i logo usb (3 drogi i kółko, kwadrat, trójkąt.). To tam mam usb 3.0? Na 100% mam gdzieś 3.0 bo mam napisane na laptopie nawet.
W nowych laptopach zazwyczaj jest tak, że masz zarówno porty USB 3.0 jak i 2.0 (do np. myszki). USB 3.0 jest najczęściej niebieski i tam powinieneś podłączać tego pendrive-a. Wtedy będzie pracował w trybie SuperSpeed czyli tym dedykowanym dla urządzeń USB 3.0.
Zmieniłem ustawienie na exfat i 128kb alokacji i niby urzymuje się 19 mb/s ale pasek idzie tak jakoś dziwnie kwadratowo:) Ale to tylko minus wizualny. Dzięki, temat do zamknięcia.