Przyśpieszenie i optymalizacja pendrive pod archiwa

Cześć

Mam pendrive USB 3.0 Kingston DataTraveler 100 G3 32GB (Rzeczywista pojemność 28,7GB), system plików NTFS, rozmiar alokacji 4096. Przeważnie kopiuje *.iso, *.rar i *.avi. Problem jest w tym że podczas kopiowania z dysku na pendrive prędkość wynosi tylko 40 mb/s a po minucie 13-20 mb/s. Pytanie jest takie: Jak można przyspieszyć i zoptymalizować do tych formatów tego pendrive ?

P.S: Korzysta ktoś z FastCopy? Daje to coś ?

Witam,

jeśli używasz pendrive wyłącznie w komputerze wypróbuj EXFAT z jednostką alokacji 128KB

Pozdrawiam

Nieraz oglądam “Family guy” na dekoderze i eksportuje pliki na Ubuntu a tak to zawsze Win 7 Professional x64. Ta jednostka nie będzie za mała ?

co do Ubuntu to problemu raczej nie będzie http://www.ubuntu-pomoc.org/montowanie-dyskow-z-system-plikow-exfat/.

a jeśli chodzi o wielkość jednostki alokacji, to u mnie zwiększenie jednostki powyżej 128KB nie dawało wyraźnego przyśpieszenia zapisu.

Słyszałem że na USB 3.0 można osiągnąć ~180mb/s. Czy na moim pendrive da radę? Słownika się obawiam bo nieraz mam pliki iso 8 - 20 gb, czy to nie będzie przeszkadzać?

w komputerze podłączasz go pod złącze USB2 czy USB 3?

Usb 3.0 non hi-speed .

Posiłkując się zestawieniem ze strony http://usbspeed.nirsoft.net/?g=32gb wnioskuję, iż dużej prędkości z niego nie wyciągniesz, a USB 3.0 w tym wypadku to zwykły chwyt marketingowy.

Pozdrawiam

A USB 3.0 nie powinno przypadkiem pracować w trybie SuperSpeed?

to że pendrive ma złącze USB3 nie znaczy że technicznie został przystosowany do takich prędkości

Nie jest wcale źle, widzę że max ma Kingstone za 160 $. A co z tym fast copy? używa ktoś?

@kylek

Nie wiem czy tak czy nie ale jak podłączam pendrive do komputera to pisze że może działać szybciej na porcie Super speed 3.0

czyli po po prostu wkładasz pendrive w port USB2

Po drugiej stronie laptopa mam porty SS i logo usb (3 drogi i kółko, kwadrat, trójkąt.). To tam mam usb 3.0? Na 100% mam gdzieś 3.0 bo mam napisane na laptopie nawet.

W nowych laptopach zazwyczaj jest tak, że masz zarówno porty USB 3.0 jak i 2.0 (do np. myszki). USB 3.0 jest najczęściej niebieski i tam powinieneś podłączać tego pendrive-a. Wtedy będzie pracował w trybie SuperSpeed czyli tym dedykowanym dla urządzeń USB 3.0.

Zmieniłem ustawienie na exfat i 128kb alokacji i niby urzymuje się 19 mb/s ale pasek idzie tak jakoś dziwnie kwadratowo:) Ale to tylko minus wizualny. Dzięki, temat do zamknięcia.