Witam jak przyspieszyć wentylator w HP dv9000 ? hp coolesense nie działa speed fan też pasty termopady wymienione chłodzenie czyściutkie
AMD TL-60
NVIDIA GO6150
2GB RAM DDR2
DYSK SSD
Vista Home premium sp2 x32
Witam jak przyspieszyć wentylator w HP dv9000 ? hp coolesense nie działa speed fan też pasty termopady wymienione chłodzenie czyściutkie
AMD TL-60
NVIDIA GO6150
2GB RAM DDR2
DYSK SSD
Vista Home premium sp2 x32
A po co? na oryginalnym chłodzeniu powinno być OK.
Te AMD mocno się grzały? taki ich urok, a obrotów wentylatora raczej nie zwiększysz.
Podstawka chłodząca jak coś.
Jak wspomniał kolega - jakaś podstawka “chłodząca”. I tak sporo przeżył ten laptop. Pamiętaj, że to wadliwe przegrzewające się układy Nvidia powodują przegrzewanie się tych jednostek a nie sam AMD.
W biosie nie masz możliwości sterowania wentylatorami w trybach “silent”, “standard” itd?
No w laptopie, to na pewno takie opcje znajdzie?
Nie wiem jak to w laptopach jest, ale na pewno w stacjonarce, jest taka możliwość.
No to najpierw przeczytaj o co pyta, pomyśl i dopiero napisz.
chodzi mi o to że grafika osiąga temperaturę do 100 stopni podczas grania z procesorem jest dobrze bo ma maksymalnie 50 a podczas przegladania internetu ledwo 30 podstawkę chłodzącą mam bios jest ultra ubogi
A co było na grafice pasta, czy thermopad? bo może tu jakiś błąd i się przegrzewa GPU?
grafika termopad procesor pasta na grafice nie działa blaszka miedziana musi być termopad mam założony 7w/Mk Laird 2mm
Taki gruby był oryginalnie? mierzyłeś szczelinę?
Z thermopada folię zabezpieczającą, jak była zdjąłeś?
taki był orginalnie tyle że miał z 3w/mK bo bez obciążenia było po 80/90 stopni a podczas gier się wyłączał
a folijke zdjąłem
No to może GPU już pada?
no chyba nie bo jest z 2010 roku wymienione mam
7 lat na grafikę laptopa,to…wieki, czyli tak może być?
no ja tam nie wiem ale i tak będę wymieniał chip z powrotem bo nie działa mi 1 slot ram
A to się w ogóle jeszcze opłaca???
Bo laptok do gier nie służy.
Podstawka chłodząca jak niektórzy sugerują wychłodzi obudowę od dołu i nic poza tym nie zdziała.
BTW, “pavulony” słyną z tego że bardziej się nadają do użytku jako gofrownica niż zgodnie z przeznaczeniem.
no nie wiem ale jak na razie laptop chodzi bez awaryjnie i jest zimny cały jedynie toupchad jest ciepły okolice mostka południowego jak laptop ma zasłonięte otwory wentylacyjne ale mam założony SSD i jest zimniej niż na HDD bo to miejsce było gorące a teraz jest letnie SSD SanDisk 128gb a na laptopie gram jak na razie w Gta Sa i Cs 1.6 ale chciałbym kupić coś lepszego bo tęsknię za grą Outlast i annesią mroczny obłęd które aktualnie za chiny nie działają