Witam,
chciabym sie jak przywrocic partycje Recovery programem Parted Magic, lub jak naprawic nim system.
Obecnie jestem na nim wersja 25.12.2012.
Witam,
chciabym sie jak przywrocic partycje Recovery programem Parted Magic, lub jak naprawic nim system.
Obecnie jestem na nim wersja 25.12.2012.
Co się stało i co chcesz zrobić (opisz).
Najlepiej to zreperowac komputer bez oddawania go nigdzie ;p. Nie wiem czy dysk nie padl, na poczatku najlepiej jakos sprawdzic czy dysk nie padl w Parted Magic,
Przy instalacji Ubuntu 12.10 wyskakiwal blad w powstawaniu partycji, i nie mozna bylo zainstalowac go. A teraz chcialbym w Parted Magic sprobowac przywrocic partycje recovery chociaz, bo przy pierwszej probie instalacji Ubuntu padlo wszystko.
W parted magic uruchom Disk Health (GSmatrControl), wybierz swój dysk i przejdź do zakładki Attributes (pokarz screena lub log) i jeśli Error Log będzie czerwony to też pokaż loga.
Z dyskiem nie jest za dobrze.
Jeśli chodzi o odzyskanie partycji to spróbuj TestDiska http://traxter-online.net/testdisk-photorec-odzyskiwanie-danych/
A da rade jeszcze go uratowac? Nawet z usunieciem wszystkiego?
Parametr Current Pending Sector Count można zniwelować robiąc remap (i zerowanie, usunie wszystko z dysku).
Natomiast Error Log informuje o tym że dysk przepracował sporą ilość godzin (dysk był bardzo eksploatowany).
Ehh szkoda, zna ktos moze strone wyceniajaca komputery? Ktos by wogole kupil laptopa 2 letniego bez dysku czy takich rzeczy nie kupuja?
Nie musisz sprzedawać laptopa, jeśli nie da się poprawić stanu dysku to trzeba go wymienić (dysk 500GB to koszt ok 220-250zł).
Ale przy tych parametrach i wylaczaniu go, to chyba lepiej bylo by nowy - na allegro 1800 12 gb ramu, itp bez systemu.