Jak w linuxie wygląda przywracanie systemu?
mam na myśli wszystkie ustawenia.
Dajmy na to. Grzebie w network manager. Ustawiam dnsy. Vpn. Itp.
Przestaje mi działać internet.
W jaki sposób mogę się cofnąć do czasu z przed “zabawy” . Jakie sa najlepsze , najwygodniejsze wyjścia z tego aby się zabepieczyć.
Do tej pory jak instaluje system to testuje , sprawdzam. Coś przestatuje działać (głównie internet) to formatuje linuxa … To jest najlepsze rozwiązanie ale tylko na początku.
Kompletnie nie wiem jak postępować gdy jednak mam już jakieś dane itp a nie mogę sobie pozwolić na totalny format.
W widnowsie jest tak że włącza się trubleshooter i z reguły coś naprawia.
W linuxie już nie.
Dajmy na to instaluje jakiś pakiet. Który coś tam zmienia , coś robi ale coś innego przestaje działać.
Istnieje jakaś komenda która przywróci mi stan sprzed uruchumienia “tgo czegoś” ? Tzn jesli instalowałem i pobierałem to ta komenda usunie to co pobrało, wyczyści miejsce , przywróci wszystkie ustawienia które były wcześniej ?
Tak wiem bardziej zagmatwać jednego pytania nie mogłem -)
// edit// zapewne powicie mi coś o snapshootach (a może się mylę) , tylko że snapshoot już raz okazał się dla mnie problemowy (problem z logowaniem do innych systemów) a drugi problem jest taki że również jest to czasochłonne (chyba)
Jeśli “snapshotujesz” katalog /home to faktycznie może trwać. Timeshift domyślnie wyłącza katalogi użytkowników (w tym /root) z migawki, więc odtworzenie trwa dość szybko.
Dobra to jeśli domyślnie wyłączam katalogi to co w przypadku aplikacji i ich danych ? czy one zostaną przywrócone czy to zależy ?
Bo teraz nie wiem jeśli instalowałem coś z repozytorium oraz ustawiałem system to te ustawienia zapisują sie w katalogu root czy gdzie ?? Nie wiem właściwie co mam kopiować.
I jeszcze kwestia przywracania. Czy snapshota się przywraca na zasadzie:
Instaluje swiezy system. 2 Uruchamiam Timeshifta ?
Czy też :
Uruchamiam obecny system (zepsuty jak się da/ewentualnie w trybie rescue mode)2. Uruchamiam timeshifa?
Aplikacje instalowane poza katalogiem /home zostaną przywrócone. Dane siedzące w katalogach użytkowników nie będą dotknięte. Mowa o domyślnej konfiguracji:
Programy instalowane z repozytoriów zapisują się w katalogach systemowych (/usr/bin, /usr/local/bin).
Najlepiej zrobić snapshot zaraz po instalacji. Potem możesz zautomatyzować proces albo tworzyć go ręcznie PRZED poważniejszymi operacjami (aktualizacja, grzebanie w plikach).
Jeśli system padł, uruchamiasz Timeshift z Linuksa np. na pendrive i odtwarzasz migawkę. Jak system wstaje, snapshota odtwarzasz “normalnie”.
Generalnie jak mogę się upewnić że programy instalowane są w tych katalogach.
Nie za bardzo jest to dla mnie jasne. Mianowicie. Jeśli z poziomu użytkownika B instaluje jakiś program np Chromium to jest zapisywany gdzie ?
Pamiętasz jakie miałeś użycie RAM i ile RAM w komputerze? Na jednym z mało istotnych serwerów mam BTRFS do testów czy sprawdzi się produkcyjnie i nie widzę większych problemów w działaniu. Co prawda system macierzysty stoi na starym dobrym Ext4, ale kontenery i VMki mam na BTRFS.