Przywracanie systemu do stanu sprzed X.X

Jak w linuxie wygląda przywracanie systemu?
mam na myśli wszystkie ustawenia.

Dajmy na to. Grzebie w network manager. Ustawiam dnsy. Vpn. Itp.
Przestaje mi działać internet.

W jaki sposób mogę się cofnąć do czasu z przed “zabawy” . Jakie sa najlepsze , najwygodniejsze wyjścia z tego aby się zabepieczyć.

Do tej pory jak instaluje system to testuje , sprawdzam. Coś przestatuje działać (głównie internet) to formatuje linuxa … To jest najlepsze rozwiązanie ale tylko na początku.

Kompletnie nie wiem jak postępować gdy jednak mam już jakieś dane itp a nie mogę sobie pozwolić na totalny format.

W widnowsie jest tak że włącza się trubleshooter i z reguły coś naprawia.
W linuxie już nie.

Dajmy na to instaluje jakiś pakiet. Który coś tam zmienia , coś robi ale coś innego przestaje działać.

Istnieje jakaś komenda która przywróci mi stan sprzed uruchumienia “tgo czegoś” ? Tzn jesli instalowałem i pobierałem to ta komenda usunie to co pobrało, wyczyści miejsce , przywróci wszystkie ustawienia które były wcześniej ?

Tak wiem bardziej zagmatwać jednego pytania nie mogłem -)

// edit// zapewne powicie mi coś o snapshootach (a może się mylę) , tylko że snapshoot już raz okazał się dla mnie problemowy (problem z logowaniem do innych systemów) a drugi problem jest taki że również jest to czasochłonne (chyba)

Słowo-klucz: Timeshift.

Tak wiem snapshoot , tylko że taki snapshoot trwa 20 x dłużej niż instalacja systemu. A może robie go źle?

Jeśli “snapshotujesz” katalog /home to faktycznie może trwać. Timeshift domyślnie wyłącza katalogi użytkowników (w tym /root) z migawki, więc odtworzenie trwa dość szybko.

Dobra to jeśli domyślnie wyłączam katalogi to co w przypadku aplikacji i ich danych ? czy one zostaną przywrócone czy to zależy ?

Bo teraz nie wiem jeśli instalowałem coś z repozytorium oraz ustawiałem system to te ustawienia zapisują sie w katalogu root czy gdzie ?? Nie wiem właściwie co mam kopiować.

I jeszcze kwestia przywracania. Czy snapshota się przywraca na zasadzie:

1. Instaluje swiezy system. 2 Uruchamiam Timeshifta ?
    Czy też :
  2. Uruchamiam obecny system (zepsuty jak się da/ewentualnie w trybie rescue mode)2. Uruchamiam timeshifa?

Ma to jakieś znaczenie?

Aplikacje instalowane poza katalogiem /home zostaną przywrócone. Dane siedzące w katalogach użytkowników nie będą dotknięte. Mowa o domyślnej konfiguracji:

Programy instalowane z repozytoriów zapisują się w katalogach systemowych (/usr/bin, /usr/local/bin).

Najlepiej zrobić snapshot zaraz po instalacji. Potem możesz zautomatyzować proces albo tworzyć go ręcznie PRZED poważniejszymi operacjami (aktualizacja, grzebanie w plikach).

Jeśli system padł, uruchamiasz Timeshift z Linuksa np. na pendrive i odtwarzasz migawkę. Jak system wstaje, snapshota odtwarzasz “normalnie”.

1 polubienie

ok dzięki

moje pytanie brzmiało jednak tak. Czy przywracając snapshot można/należy robić to z poziomu padniętego systemu (jeśli jest to możliwe) ?

Generalnie jak mogę się upewnić że programy instalowane są w tych katalogach.
Nie za bardzo jest to dla mnie jasne. Mianowicie. Jeśli z poziomu użytkownika B instaluje jakiś program np Chromium to jest zapisywany gdzie ?

[gom1@aquarius ~]$ whereis chromium
chromium: /usr/bin/chromium /usr/lib/chromium /usr/share/man/man1/chromium.1.gz

1 polubienie

Migawki w BTRFS są bardzo szybkie - wręcz w oka mgnieniu. Problemem jest to, że taki BTRFS nie jest za szybki.

że co ?

W jakim sensie nie jest szybki? Chodzi Ci o użycie RAMu?

Miałem system plików BTRFS jako główna partycja z systemem (/) i system działał zauważalnie wolniej niż na EXT4.

Ktoś powie krok po kroku jak przywrócić tego snapshota na dysku z zainstalowanym innym systemem ?

Poradniki przejrzyj, ale działać trzeba ostrożnie:
https://itsfoss.com/backup-restore-linux-timeshift/ .
https://www.youtube.com/watch?v=MAY5iRin0XQ .
https://github.com/teejee2008/timeshift/wiki/Restoring-Snapshots .

1 polubienie

Pamiętasz jakie miałeś użycie RAM i ile RAM w komputerze? Na jednym z mało istotnych serwerów mam BTRFS do testów czy sprawdzi się produkcyjnie i nie widzę większych problemów w działaniu. Co prawda system macierzysty stoi na starym dobrym Ext4, ale kontenery i VMki mam na BTRFS.