Przywrócenie bootmgr

Witajcie, może tu ktoś pomoże rozwiązać mój problem. Otóż jakiś czas temu miałem zainstalowanego W7, a obok Ubuntu. Niedawno przeinstalowałem Windowsa i musiał on namiesz w programach rozruchowych ale udało mi się zmusić gruba żeby z nim współpracował. I wszystko było dobrze do dzisiejszego dnia, gdy napotkałem problem z instalacją SP1. W tym momencie dowiedziałem się, że muszę odłączyć jeden z dysków (domyślałem się, że może tu chodzić właśnie o gruba) więc tak zrobiłem. Niestety w tym momencie żaden system nie chciał się zabootować. Znalazłem jednak pewną sztuczkę. Jeśli włożę do napędu płytę np. z windows 7 i wybiorę w BIOSie bootowanie na napęd optyczny ale przy rozruchu nie nacisnę klawisza to uruchamia się Windows 7 (z pominięciem GRUBa :? ). Tym sposobem dostałem się do systemu i zainstalowałem SP1. To jedenak nie koniec ponieważ coś podkusiło mnie żeby naprawić MBR i usunąć gruba (niewiedząc na jakim dysku się znajduje). Ściągnąłem program mbrfix i po wykonaniu kilku poleceń najprawdopodobniej wyczyściłem sobie MBR. Teraz nawet po podłączeniu wszystkich dysków przy rozruchu wyświetlany jest komunikat

“BOOTMGR is missing”

Press Ctrl+Alt+Dek to restart

Co najśmieszniejsze sztuczka z płytą dalej działa i Win 7 mogę nadal uruchomić. Oczywiście próbowałem używać poleceń BootRec.exe fixboot i fixmbr jednak na nic to się nie zdało, dalej jest jak było.

Jest jakiś sposób żeby przywrócić windowsowego bootmenager’a tak żeby dało się normalnie uruchomić system? Jest on w pełni sprawny więc chciałbym oszczędzić sobie reinstalacji systemu.

Musisz zabootwać płytę z 7, wbrać napraw komputer, uruchomić wiersz polecenń i wpisać:

bootrec /fixmbr

bootrec /fixboot

bootrec /rebuildbcd

To powinno rozwiązać problem. Jeżeli nie pomoże, wpisujesz w google bootmgr is missing, szukasz i wypróbowujesz po kolei każde znalezione rozwiązanie, chociaż może się okazać, że szybszą solucją będzie przeinstalować system.

Pamiętam jak sformatowałem dysk tam gdzie był bootmgr-wystarczyła mi płyta instalacyjna win7.

Uruchomiłem instalator a następnie wybrałem opcję napraw komputer.Trwało to jakiś czas~ok.15-20 min. i bootmgr został naprawiony.

Komunikaty przed naprawą miałem takie same.Może wypróbuj ten sposób.