Dokładnie, do momentu nie grzebania w partycji recorvery, możesz robić z systemem co chcesz. Opcja uruchamiania instalacji z recorvery jest z poziomu BIOSa, więc jej nie uszkodzisz.
Niestety system jest zbrandowany czyli będzie zawierał czysty system plus masę aplikacji w 90% nieprzydatnych użytkownikowi, ale producenci takie podpisują umowy na licencje. Można użyć ręcznie kopii czystego systemu - tylko trzeba go zdobyć, a tu zaczynają się schody, bo skąd?
Powiem, że nie warto zmieniać takowego systemu jak w moim przypadku i paru innych osób z zakupionym laptopem wraz z zainstalowanym systemem Windows 7 Home Premium x64, po zainstalowaniu czystej siódemki( nie z partycji recovery) bios nie widzi tej partycji i zamiast rozpocząć przywracać z recovery kontynuuje wczytywanie się systemu. Myślałem, że ja mam tylko takiego pecha, ale mój tata też ma notebooka z win 7 x64 po zainstalowaniu czystej siódemki również nie może przywrócić, paru moich kolegów tez ma podobny problem.
Jeśli chcesz uniknąć jakichkolwiek problemów z przywracaniem systemu to wypal sobie kopię recovery na płytki DVD i KONIECZNIE sprawdź, czy działają zanim cokolwiek zaczniesz grzebać, bo możesz doprowadzić do takiego stanu jak u kolegi maka1414 - jest partycja recovery ale nie mozna uruchomić odzyskiwania systemu. Bootowalny zestaw poprawnie wypalonych płytek recovery daje Ci 100% gwarancję powodzenia tej operacji bez względu na to co napsocisz na dysku.
Bzdury. Instalacja na partycji c nie ma nic wspólnego z partycją recorvery. Co innego jak się grzebie programem do zmiany partycji. Dodatkowo konsole przywracania systemu trzeba przywołać odpowiednim klawiszem na klawiaturze i zazwyczaj różne firmy podają inne klawisze.
Kombinacji dla samego Della jest dosyć dużo, samo F8 lub jemu podobne łącznie z kombinacją Ctrl. Wszystko jest uzależnione od modelu komputera. Jaki to jest w ogóle model?
aerialflow , po instalacji innego systemu już nie będziesz mógł odpalić recovery. Żeby móc przywrócić system z recovery, musisz zawartość recovery wypalić na płyty dvd. Jak to zrobić z pewnością znajdziesz w instrukcji.
Nie zgodzę się. Na Fujitsu i ASUSie wracałem odpowiednio z Visty i 7 do Xp. Partycja recovery nieruszona - żadnych problemów z przywróceniem systemu - człowiek, który kupił laptopa zażyczył sobie system zbrandowany to mu go przywróciłem.
maka1414 kto gdzie ma system - wróżę z fusów większość użytkowników nie grzebiących ma system na C - to żadna filozofia
Model to Dell Inspiron Q15R (N5110). No niestety skróty klawiszowe nie działają, a obecnie zainstalowana Win7 nie ma dostępu do sieci, słaba grafika, brak dźwięku.
Przy zakupie dostałem specjalną płytę Drivers&Utilities. Więc czy ona w połączeniu z czystą instalacją Win7 (wersja zgodna z kluczem pod spodem laptopa) - utworzy stan fabryczny, niczym przy zakupie laptopa?