Przywrócenie dawnego systemu

czołem, mam windows 7 na jednej partycji, oraz part. Recovery osobno.

jeśli zmienię system na inny, np. Ubuntu, lub inny Windows, to mam możliwość odzyskania pierwotnego Windows 7 z tamtej partycji, tak?

Mogę cudować w komputerze, aby pozostała tylko Recovery - droga powrotna?

Dokładnie, do momentu nie grzebania w partycji recorvery, możesz robić z systemem co chcesz. Opcja uruchamiania instalacji z recorvery jest z poziomu BIOSa, więc jej nie uszkodzisz.

Znakomicie :slight_smile:

A do jakiego stanu mi przywróci:

do kompletnie czystego Windowsa, bez dodatków od producenta laptopa (Dell)?

do wersji z dodatkami, czyli identyczna jak przy zakupie?

czy też do ostatniego stanu systemu (czyli stan na chwilę obecną)?

do wersji z dodatkami, czyli identyczna jak przy zakupie?

Zauważ - czysta instalacja Win7 zawiera tylko programy Microsoftu.

Natomiast laptop Dell, na starcie zawiera też jakieś Dell Stage, DellDataSafe itp. i inne często zbędne programy.

Niestety system jest zbrandowany czyli będzie zawierał czysty system plus masę aplikacji w 90% nieprzydatnych użytkownikowi, ale producenci takie podpisują umowy na licencje. Można użyć ręcznie kopii czystego systemu - tylko trzeba go zdobyć, a tu zaczynają się schody, bo skąd?

Rozumiem. A obsługa multitouch jest wbudowana w laptop, i działa zawsze w Win7, czy potrzeba do tego specjalnych instalacji sterowników?

Powiem, że nie warto zmieniać takowego systemu jak w moim przypadku i paru innych osób z zakupionym laptopem wraz z zainstalowanym systemem Windows 7 Home Premium x64, po zainstalowaniu czystej siódemki( nie z partycji recovery) bios nie widzi tej partycji i zamiast rozpocząć przywracać z recovery kontynuuje wczytywanie się systemu. Myślałem, że ja mam tylko takiego pecha, ale mój tata też ma notebooka z win 7 x64 po zainstalowaniu czystej siódemki również nie może przywrócić, paru moich kolegów tez ma podobny problem.

Ja mam HP, tata samsunga, a koledzy acera itp.

Pozdrawiam :wink:

@aerialflow

Jeśli chcesz uniknąć jakichkolwiek problemów z przywracaniem systemu to wypal sobie kopię recovery na płytki DVD i KONIECZNIE sprawdź, czy działają zanim cokolwiek zaczniesz grzebać, bo możesz doprowadzić do takiego stanu jak u kolegi maka1414 - jest partycja recovery ale nie mozna uruchomić odzyskiwania systemu. Bootowalny zestaw poprawnie wypalonych płytek recovery daje Ci 100% gwarancję powodzenia tej operacji bez względu na to co napsocisz na dysku.

:roll:

@maka1414

I udało Ci się przywrócić ostatecznie?

Bo od teraz też mam ten problem ;<

Nie przeczytałem waszych postów wtedy, tylko zachęcony poprzednimi rozpocząłem instalację. :-x

Bzdury. Instalacja na partycji c nie ma nic wspólnego z partycją recorvery. Co innego jak się grzebie programem do zmiany partycji. Dodatkowo konsole przywracania systemu trzeba przywołać odpowiednim klawiszem na klawiaturze i zazwyczaj różne firmy podają inne klawisze.

niestety nie działa kombinacja ctrl+F11 dla Della;

znalazłem taką stronę - http://en.community.dell.com/support-fo … x#19697868

chyba identyczny problem jak ja…

@dark__jedi, jak uważasz?

Kombinacji dla samego Della jest dosyć dużo, samo F8 lub jemu podobne łącznie z kombinacją Ctrl. Wszystko jest uzależnione od modelu komputera. Jaki to jest w ogóle model?

Wszystko macie podane w instrukcji obsługi wystarczy przeczytać

aerialflow , po instalacji innego systemu już nie będziesz mógł odpalić recovery. Żeby móc przywrócić system z recovery, musisz zawartość recovery wypalić na płyty dvd. Jak to zrobić z pewnością znajdziesz w instrukcji.

Nie mam zielonego pojęcia skąd Ty wyczytałeś, że mam system na “C”, ale to szczegół, trafiłeś.

No tak, ale w moim przypadku było to wejście do biosu i wciśnięcie “F”

Bzdury? Skąd Ty możesz wiedzieć co mi się w laptopie dzieje?

Dodane 01.01.2012 (N) 13:13

Niestety nie ;( ;/

Nie zgodzę się. Na Fujitsu i ASUSie wracałem odpowiednio z Visty i 7 do Xp. Partycja recovery nieruszona - żadnych problemów z przywróceniem systemu - człowiek, który kupił laptopa zażyczył sobie system zbrandowany to mu go przywróciłem.

maka1414 kto gdzie ma system - wróżę z fusów :wink: większość użytkowników nie grzebiących ma system na C - to żadna filozofia

Model to Dell Inspiron Q15R (N5110). No niestety skróty klawiszowe nie działają, a obecnie zainstalowana Win7 nie ma dostępu do sieci, słaba grafika, brak dźwięku. :frowning:

Zainstaluj sterowniki ze strony Dell-a wtedy pozbędziesz się problemów z siecią, dzwiękiem itp.

Przy zakupie dostałem specjalną płytę Drivers&Utilities. Więc czy ona w połączeniu z czystą instalacją Win7 (wersja zgodna z kluczem pod spodem laptopa) - utworzy stan fabryczny, niczym przy zakupie laptopa?