Witam. Kupiłem laptopa samsung NP355v5c w jednym ze sklepów komputerowych. Ten laptop miał zainstalowany fabrycznie Windows 8. Czy jeżeli zmieniłem system operacyjny na zupełnie inny windows 7 to gdzieś w pamięci komputera uchował się mój stary system do którego mogę powrócić? Pozdrawiam.
Jeśli nie usunąłeś partycji Recovery to powinno dać się przywrócić Windows 8.
Można to w jakiś sposób sprawdzić?
Wejdź w systemowe zarządzanie dyskami i sprawdź jakie i ile masz partycji.
To, że nie usunięta nie oznacza, że jest jeszcze sprawna
Jak sam widzisz byłeś “zdolny” i przy instalacji Win 7 skasowałeś wszystko co miałeś wcześniej na dysku
Jeśli chcesz zainstalować ponownie Win 8 ratunkiem dla Ciebie będzie to:
Na to wygląda Mam jeszcze jedno pytanie. Jest drugi laptop, który był kupowany w tym samym czasie. Jest to identyczny model. Czy jest sposób aby z niego ściągnąć Dysk recovery i zainstalować u siebie? Na tamtym laptopie jest wciąż ten sam system co był od początku.
Przecież podałem Ci skąd możesz pobrać legalnie legalny system.
Musisz znać numer seryjny Windowsa 8 ale nie wiem czy jest możliwe wyciągnięcie go z pamięci płyty głównej gdy masz zainstalowany Windows 7, spróbuj zgodnie z tymi poradami:
http://forum.dobreprogramy.pl/pomoc-z-odzyskaniem-klucza-do-windows-8-lub-81-t488930/
Dysku recovery się nie ściąga tylko kopie partycji recovery robi się za pomocą narzędzi zainstalowanych w systemie.
Może najwyższy czas zacząć czytać instrukcje obsługi laptopa i poznać oprogramowanie, które na nim jest fabrycznie zainstalowane?
Ja w moim Lenovo-Z710 miałem klucz zintegrowany z UEFI BIOS, więc po prostu instalowałem system i klucz aplikował się automatycznie podczas instalacji. Sprawdź w BIOSie, czy nie ma tam informacji o systemie, licencji, kluczu itp. Nie będziesz wtedy potrzebował partycji odzyskiwania ani nic podobnego, wystarczy Ci czysty obraz z systemem, do którego pasuje klucz.
Pamiętam, że gdy jeszcze miałem stary system pokusiłem sie o wygenerowanie klucza z tego co pamiętam za pomocą product id czy kodu z biosu. Wygląda to tak: Windows 8 x64 6.2.9200
Product ID:
Install Date/Time: 2014-01-22 22:23:10
Registered User: –
Registered Organization:
Product Key: –
Windows Uptime: 53 Minutes, 22 Seconds
Build Number: –
Machine GUID: –
Sorki, że post taki mało czytelny, ale obecnie pisze z telefonu
Wszystkie systemy 8 i 8.1 w laptopach klucz licencyjny mają zapisany w biosie.
W takim razie jakim sposobem uzyskać tego windowsa? Tak jak napisałem w poprzednim poście, mam klucz i informacje o wersji pierwotnego windowsa
No przecież masz napisane?
Lub pożycz oryginalny nośnik na DVD z W8 i start.
Dobra. Znalazłem już windowsa ale w formie obrazu ISO. Czy mógłbyś napisać w jaki sposób teraz mam zbootować go na pendrive, a następnie uruchomić w celu zainstalowania?
Pozdrawiam.
Stwórz bootowalny nośnik USB wg poniższej instrukcji:
- Uruchom ‘Wiersz polecenia’ - naciśnij ‘Windows’ + ‘R’ i w okienku wpisz ‘cmd’, a następnie naciśnij ‘Enter’.
- Uruchom ‘diskpart’ - wpisz w wierszu polecenia ‘diskpart’ i naciśnij ‘Enter’.
UWAGA: Od kolejnego kroku wszystkie polecenia będą wpisywane w programie ‘Diskpart’.
- Wpisz ‘list disk’ i naciśnij ‘Enter’.
- Wpisz ‘select disk X’ i naciśnij ‘Enter’. (‘X’ oznacza cyfrę, która identyfikuje docelowy nośnik - patrz pkt. 3).
- Wpisz ‘clean’ i naciśnij ‘Enter’.
- Wpisz ‘create partition primary’ i naciśnij ‘Enter’.
- Wpisz ‘active’ i naciśnij ‘Enter’.
- Wpisz ‘format fs=fat32 quick’ i naciśnij ‘Enter’. (W przypadku kopiowania na pendrive większych plików, zamiast ‘fat32’ wpisz ‘ntfs’).
- Wpisz ‘assign’ i naciśnij ‘Enter’.
- Skopiuj pliki systemu operacyjnego na nośnik USB.
Najpierw włóż pendrive do wejścia USB. Później wejdź w ustawienia BIOS i znajdź tam opcję zmiany ustawień bootowania - coś w stylu ‘boot options’. Ustaw nośnik USB jako pierwszy. Alternatywą jest wejście podczas rozruchu w menu bootowania, ale w tym wypadku musisz wcisnąć inny przycisk niż ten, którego używasz do wejścia w ustawienia BIOS. Odpowiednie skróty musisz ogarnąć sam, bo są różne dla różnych BIOSów.
Zainstaluj system, a jeśli klucz jest zapisany w BIOSie, to powinien dodać się automatycznie podczas instalacji. Po instalacji daj znać.
Doszedłem do pewnego rozwiązania, także sprawe można uznać za zamkniętą. Dziękuję wszystkim za pomoc Pozdrawiam.