Wszystkie moje kontakty, które mam na telefonie (Android) są z mojego konta Gmail. Ale niestety tam jest rubryczka tylko na Imię i Nazwisko. Dlatego czy istnieje jakiś sposób na dodanie pola z “pseudonimem”, który będzie się wyświetlał zamiast Imienia i Nazwiskach w poczcie, smsach, rozmowach itp. Wiem, że można zamiast właśnie Imienia wpisać tę ksywkę, ale chciałbym zachować je.
Hmm… Dodanie pseudonimu, i to zarówno w telefonie jak i online na koncie Google to żaden problem. W telefonie pole ‘Pseudonim’ jest zwinięte pod opcję ‘Więcej’, na koncie pod przyciskiem ‘Dodaj’.
Gorzej z wyświetlaniem tego jako domyślnego opisu kontaktu. Nie wiem jak inne, ale ani standardowa aplikacja Androida Kontakty, ani ściągnięta z Marketu i używana przeze mnie przez chwilę Go Contacts tego nie umożliwia. Ale kto wie, może jest jakiś zamiennik z taką opcją
PS. Mały updacik…
Google podpowiada, że można to sprytnie obejść wpisując pseudonim w polu Imię (bądź Nazwisko , byle konsekwentnie), natomiast imię i nazwisko w polu Notatki.
Jeżeli ci to podpasuje, to ode mnie mały hincik
Ułatw sobie robotę eksportując kontakty z konta google do plik csv. Wtedy przy pomocy Excela (czy tam Open Calca, ganc egal) wystarczy pozamieniać zawartość odpowiednich kolumn. Na koniec ponowny import i po sprawie.
Ja używam całego zestawu aplikacji od GO, ale to chyba nic nie zmienia bo też próbowałem. No na razie zadowolę się tym rozwiązaniem co podałeś, ale jakby ktoś znał lepsze proszę pisać. I nie będę od razu wszystkich zmieniał ;p aż wszystkiego eksportować nie będę, ręcznie się pomęczę w poczcie na Gmailu