Psychologia wskazuje wzór człowieka

@Wredzia
Nie ulegam żadnym stylom. Natomiast wiara, to wierne naśladowanie Jezusa Zbawiciela wzór człowieka dla człowieka. Natomiast Biblia instrukcja życia w ekosystemie. Zbieżna z odkryciami nauki. Napisana z użyciem synonimów, symboli, alegorii, analogii etc…, które należy analizować w wielu aspektach i szerokiej perspektywie. Wtedy będzie zrozumiała dla wszystkich.

Twoje przekazy dotyczą całej populacji na ziemi, tak sądzę.
Ale Twoje przykłady z wiary katolickiej może zrozumieć raptem 14% bo tylu wierzy w to co Ty.

Nawet jak rozpatrzyć tylko Polskę to powiedz mi ilu katolików w tym kraju przeczytało biblię ? Ba ilu ma tą biblię w domu ?

1 polubienie

Albo nikt, albo mają gdzieś to co przeczytali, albo nic nie zrozumieli, bo inaczej żaden by w kościele nogi nie postawił. :wink:

1 polubienie

@adi432
Biblia jest instrukcją życia w ekosystemie. Natomiast pozostałe książki są tylko wielogatunkową literaturą.

Na podstawie czego tak twierdzisz ?

@potencjan biblia to zbiór wzajemnie wykluczających się frazesów. od kochajcie się nawzajem:

Jana 13:34-35 Daję wam nowe przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali; tak jak ja was umiłowałem, abyście i wy wzajemnie się miłowali. Po tym wszyscy poznają, że jesteście moimi uczniami, jeśli będziecie się wzajemnie miłować.

po nienawidźcie inaczej myślących:

2 Koryntian 6:14-18 PLNT

Udostępnij

Pismo Święte 2018UBGNBGWarsawska

Nie wiążcie się z niewierzącymi. Co wspólnego ma bowiem prawość z nieprawością? Albo światło z ciemnością? Jak może panować zgoda między Chrystusem i szatanem? Co wspólnego ma wierzący z niewierzącym? Czy może istnieć jedność między świątynią Boga a bożkami? Bóg powiedział, że to my jesteśmy Jego świątynią: „Zamieszkam w nich i będę wśród nich obecny. Będę ich Bogiem, a oni—moim ludem”. Czytamy również: „Odejdźcie od nich i odłączcie się od nich —mówi Pan. Nie dotykajcie tego, co jest nieczyste, a wtedy przyjmę was i będę waszym Ojcem, a wy będziecie moimi synami i córkami —mówi wszechmocny Pan”.

Problem z tą książką jest taki, że to idealne narzędzie, by sprzedać nawet najbardziej chorą ideologię. Każdy wariat znajdzie w niej cytat potwierdzający jego jazdy.

@Wredzia
Bóg Wszechmogący stworzył ekosystem, do którego dołączył Biblie instrukcje życia w ekosystemie. W której ostrzega, że za czynienie w ekosystemie destrukcji, na pewno poniesie się konsekwencje. Za życia, o których informuje ST, i po śmierci, o której informuje NT.

Hmm…
To czemu jest tyle różnych wersji Biblii i która jest ta właściwa (prawdziwa) ?
Którą mam przeczytać aby poznać prawdę ?

Najstarsza jaką niedawno znano to Kodeks Sassoon, jest to Hebrajska biblia. Chrześcijanie oparli swoje wersję na niej i jej pochodnych.

Tak tak, ale nadal wpisując w google otrzymuje się ileś tam wersji:
Biblia Tysiąclecia
Biblia Ekumeniczna
Biblia Paulistów
Biblia Poznańska
Biblia brzeska ( Biblia Radziwiłłowska)

Z Biblią jest jak z Fredzią Phi Phi. Swoją drogą, kawał fantastycznej i niestety niepotrzebnej roboty (mowa o tej ostatniej).

@Wredzia
Analizuje Biblię Warszawską. Również posiadam inne przekłady, dla porównania zgodności.

Ale nadal nie mam odpowiedzi na zadane pytania:

1. Na podstawie czego tak twierdzisz ? Że, „Biblia jest instrukcją życia w ekosystemie”.
  2. Którą mam przeczytać aby poznać prawdę ?