Pulpit -Tapeta w PNG

Witam, szukałem na forum (być może źle) ale nic nie znalazłem.

Dlatego chcę zadać pytanie:

jak sprawnie uruchomić tapetę z rozszerzeniem *.png na pulpicie łindołs XP? Gdyż po ustawieniu takiej moje ikonki mają tak jakby tło pod sobą, gdzie kolor można zmienić we właściwościach, ale nie mogę ustawić by tło pod ikonkami było przezroczyste (I był jedynie cień), jak w przypadku tapet w formacie *.jpg.

Ewentualnie ktoś może mi zdradzić jak stworzyć tapetę by miała 100% jakości i wyglądała porządnie(Ale to raczej w innym dziale xD)

PPM na Mój komputer/Właściwości/Zaawansowane/Wydajność-Ustawienia/Efekty wizualne/Użyj cieni dla etykiet ikon pulpitu

Powinno to być zaznaczone.

Dzięki że chciałeś pomóc ale cień ja mam ustawiony ;). Chodziło mi o to:

http://img28.imageshack.us/img28/5157/beztytuuyo.png

Kiedy mam tapetę na pulpicie w *.png wszystkie ikony na pulpicie mają taką jakby “obwódkę” i nie mogę jej się pozbyć

ppm–>rozmieść ikony według–>zablokuj elementy sieci Web na pulpicie

Nie prościej zmienić rozszerzenie tapety z png na jpg?

Nie chodzi o to że ja chce by było png bo mi się tak podoba, chodzi o to że ja jako grafik jak robię sobie coś i wyczaruje coś fajnego z pięknymi efektami itp. To w jakości jpg nawet na 100% takie prace są paskudne :wink: Do tego ktoś zlecał mi wykonanie tapety z super bajerami ale w jpg by to wyglądało paskudni :slight_smile:

Vorian, dzięki za pomoc, ale na tapecie png u mnie to nie działa i nie mogę tego wyłączyć ;/

W takim razie skonwertuj ja na BMP.

Sprawdź też: post1015609.html