system
(system)
16 Sierpień 2011 10:21
witam, chciałbym połączyć się za pomocą pulpitu zdalnego z moim komputerem stacjonarnym za pomocą laptopa, obydwa komputery posiadają tą samą wersje systemu windows 7, na pc jest konto użytkownika bez hasła, czy do połączenia z tym komputerem muszę założyć hasło na koncie użytkownika? bo wyświetla mi się taki monit:
pytanie 2, o pomocy zdalnej, jak to uruchomić, gdzie jest ten skrót do tego okna: (paradoksalnie sam to uruchomiłem ale poprzez odnośnik w pomocy systemowej
Misio79
(Andrzej Medynski)
16 Sierpień 2011 11:03
Witam,
Na komputerze, na który chcesz się zdalnie zalogować musisz mieć założone hasło.
Bez hasła nie będziesz mógł się zalogować.
Dodatkowo na komputerze na którym chcesz się zalogować w Win7 domyślnie podłączanie pulpitu zdalnego jest wyłączone.
Sprawdzisz to przez PPM na KOMPUTER -> właściwości - > ustawienia zdalne -> Karta ZDALNY.
Na dole masz opcje do wybory podłączania Pulpitu zdalnego.
Nie wiem czy nie będziesz musiał na chwilę przelogować się na konto Administratora aby to ustawić.
gmark23
(gmark23)
16 Sierpień 2011 11:06
Witam
Pulpit zdalny wymaga do połączenia konta z hasłem.
drobok
(Drobok)
16 Sierpień 2011 11:13
Ja dodam do poprzedników, iż wymagana jest wersja systemu co najmniej prof by móc się do niego podłączyć (na komputerze z którego się łączysz wszystko jedno)
ADR1991
(ADR1991)
16 Sierpień 2011 12:13
1. Komunikat o błędzie: Nie możesz się zalogować z powodu ograniczeń konta Przyczyna: To zachowanie może wystąpić, jeśli konto używane do połączenia ma puste hasło. Połączeń Pulpitu zdalnego nie można nawiązywać za pomocą konta z pustym hasłem. Rozwiązanie: W celu obejścia tego problemu, tak aby można było nawiązywać połączenia Pulpitu zdalnego, należy zalogować się do konsoli komputera, a następnie ustawić niepuste hasło dla danego konta użytkownika. Ograniczenia dotyczące pustych haseł można wyłączyć za pomocą zasady. Aby zlokalizować i zmienić tę zasadę: 1. Kliknij przycisk Start, wskaż polecenie Uruchom, wpisz polecenie gpedit.msc, a następnie kliknij przycisk OK w celu uruchomienia Edytora zasad grupy. 2. Otwórz folder Konfiguracja komputera\Ustawienia systemu Windows\Ustawienia zabezpieczeń\Zasady lokalne\Opcje zabezpieczeń\Konta: ogranicz używanie pustych haseł przez konta lokalne tylko do logowania do konsoli. 3. Kliknij dwukrotnie zasadę Ogranicz używanie pustych haseł przez konta lokalne tylko do logowania do konsoli. 4. Kliknij opcję Wyłączone, a następnie kliknij przycisk OK. 5. Zamknij Edytora zasad grupy. cytat ze strony http://cybertrash.pl/Tata/Pulpit%20zdalny.html
Na windowsie xp mi zadziałało. Na 7 nie testowałem.
zawsze możesz użyć programu TeamViewer
nie będziesz musiał hasła zakładać
drobok
(Drobok)
16 Sierpień 2011 12:37
Nie radzę korzystać z porady adr91 jeśli masz zewnętrzne ip.
system
(system)
16 Sierpień 2011 20:23
dzięki wszystkim za odpowiedzi, a co powiecie na drugi screen, jak to włączyć?
ADR1991
(ADR1991)
17 Sierpień 2011 00:39
Nie bardzo rozumiem. Start->Wszystkie programy->Konserwacja->Pomoc zdalna systemu Windows.
http://soisk.pl/sos-czyli-pomoc-zdalna- … windows-7/
drobok
(Drobok)
17 Sierpień 2011 06:57
Tworzysz skrót, bądź odpalasz przez start uruchom (win +r)
W obu przypadkach wystarczy wklepać:
%windir%\system32\mstsc.exe
system
(system)
17 Sierpień 2011 18:04
no “Konserwacja-” gdzieś mi zgineła, a jak wpisuje “pomoc zdalna” to nie wyskakuje :?
pawcio1212
(pawcio1212)
17 Sierpień 2011 18:38
utwórz taki skrót na pulpicie albo sam przejdź pod tą lokalizację i utwórz skrót na pulpicie
%windir%\system32\msra.exe
system
(system)
1 Wrzesień 2011 18:22
działa…
czy do zdalnego połączenia z komputerem naprawdę potrzebny jest system minimum w wersji profesional ?
drobok
(Drobok)
1 Wrzesień 2011 18:38
Do łączenie nie, ale do połączenie tak ;]
Czyli ten do którego się łączysz musi być prof+, a ten z którego się łączysz może być jakikolwiek.
system
(system)
1 Wrzesień 2011 19:28
ale jesteś pewien? w “pomocy” nigdzie nie pisze o tym…? a dlaczego akurat “ten do którego się łącze” ?
http://windows.microsoft.com/pl-PL/wind … -questions
tu masz odpowiedz kliknij tylko na “Które z wersji systemu Windows 7 zawierają …”
jeśli to takie ważne to użyj programu co ci podałem wcześniej
system
(system)
2 Październik 2011 09:09
thanks a lot
– Dodane 02.10.2011 (N) 11:09 –
hej, a wie ktoś jaki jest maksymalna wielkość pliku który można sobie skopiować za pomoą PZ