Zamawiam Serwer Dedykowany, i wybrałem do niego Ubuntu 8.04 LTS Server Edition.
Teraz mam taki problem. Mimo iż serwera jeszcze nie mam to załamuje się pytaniem jak mogę połączyć się z Serwerowym Pulpitem zdalnym z Platformy Windows XP.
Wiem iż trzeba jeszcze skonfigurować ubuntu ale tego prawdopodobnie tez nie będę potrafił zrobić xD
Może ktoś mi dać wskazówki bądź link do Jakiegoś HowTo?
W Ubuntu Desktop jest zainstalowany program VNC Server. Konfigurujesz go i potem za pomocą przeglądarki albo programem VNC Viever podłączasz się do komputera. Oczywiście wszystko odbywa sie w trybie graficznym. Nie polecam instalacji Ubuntu Desktop na serwerze. Bardzo dużo w nim zbędnych programów, które niepotrzebnie zamulą system.
Jak chcesz mieć interfejs graficzny w ubuntu server to wpisz kolejno (jako root):
apt-get install xfce4
apt-get install xorg
Żeby odpalić interfejs:
startx
Jak nie masz dostępu do konta root to przed poleceniem wpisz sudo i później hasło do twojego konta.
Zainstaluje się bardzo prosty i lekki dla systemu interfejst X-Org. Możesz w nim robić to samo co w KDE i GNOME. Oczywiście jeśli nie masz zielonego pojęcia o Linuksie to się wstrzymaj. Ja na razie raczkuje w tym systemie i więcej niestety nie będę mógł ci pomóc. Po prostu brak mi wiedzy Wszystko czego nie jestem pewnien najpierw robie na maszynie wirtualnej, jak się nie znasz też możesz tak robić.