Witam, mam pewien problem. Chodzi o to, że korzystam z programu “Pulseway” i problemem jest to, że nie mogę odpalić komputera poprzez telefon z androidem. Jak połączę się z Wi-Fi to się włącza, jednak jak chce np. wchodząc do bloku i włączyć komputer poprzez transmisje danych to nie idzie, a mieszkam na 8 piętrze i tam nie sięga zasięg Czytałem w internecie, że trzeba przekierować porty lecz nie za bardzo nie wiem o co chodzi i jak to zrobić. Wiem tylko tyle, że w BIOSIE jest wszystko poustawiane. Posiadam Windows 8.1 i mój router Technicolor TC7200-U
Tak w ogóle to o co Ci chodzi? Możesz wyjaśnić czym jest ten pulseaway i jak to działa? Może napisać z czym masz problem? Tak naprawdę to nie napisałeś nic konkretnego.
Pulseway to program na różne urządzenia pozwalające monitorować nasz komputer (włączanie, wyłączanie, otwarte programy, itp.). Ja używam tego programu na swoim telefonie z androidem. Problem tkwi w tym, że jak jest połączony z Wi-Fi to komputer mogę włączyć poprzez telefon. A jak na przykład jestem w szkole, to nie mogę go uruchomić poprzez transfer danych. Czytałem, że trzeba przekierować port na udp 9 czy coś takiego, tylko nie wiem jak to zrobić… W internecie coś tam jest, tylko nie bardzo rozumiem.
Norbik , na forum piszemy w języku polskim, w związku z tym należy korzystać z polskich liter diakrytyzowanych (ą,ę,ć,ł,ń,ó,ś,ź,ż). Proszę poprawić swój post, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.
Dzieje się tak, ponieważ będąc podłączony do WiFi jesteś w tej samej sieci. Jeśli na komputerze nie działa żadna aplikacja nasłuchująca i jeśli to działa jako zwykły WakeOnLAN, to tak, musisz przekierować port 9 na routerze.
No wlaśnie wiem, tylko nie wiem jak przekierować ten port. Tak jak mówiłem, coś tam w internecie czytałem, tylko to jest dla mnie czarna magia i nie wiem jak to zrobić.