Punkty przywracania systemu jak ustawić rozmiar?

hejka…

wczoraj dał mi kumpel kompa do sprawdzenia bo coś tam sie z nim działo i po wyłączeniu i włączeniu funkcji punktów przywracania systemu na dysku przybyło 25 GB wolnego miejsca i tu moje pytanie : czy jest jakaś mozliwość tak jak w sevenie ustawienia na sztywno określonej ilości zajęcia dysku na punkty przywrcania systemu ?? np. ustawiam 2gb i wszystkie punkty bedą magazynowane w tych 2gb i kazdy kolejny nowy punkt przywracania systemu eliminuje najstarszy zapisany

robi się to poleceniem vssadmin resize shadowstorage za pomocą wiersza poleceń.

Tu masz przykładowe wywołanie: vssadmin resize shadowstorage /For=C: /On=C: /MaxSize=6GB

Żeby odczytać help tego polecenia wpisz: vssadmin resize shadowstorage /?

ale moge ustawić tylko 2gb ?? zmieniając ten parametr w komendzie którą podałeś ??

Jasne, że tak. To samo polecenie jest używane w Windows 7. Tyle, że w Windows 7 po prostu dołożyli interfejs graficzny do niego :slight_smile: (ale można je obsługiwać również z konsoli).

Podsumowując jeśli chcesz utworzyć punkt przywracania dla dysku C i chcesz, żeby pliki związane z tym punktem przywracania zapisywane były na dysku C oraz maksymalny rozmiar tych plików nie przekraczał 2GB to polecenie będzie następujące:

vssadmin resize shadowstorage /For=C: /On=C: /MaxSize=2GB

Żeby to mogło zadziałać będziesz pewno musiał uruchomić wiersz poleceń jako administrator.

próbuje to zrobić ale nie wychodzi… uruchamiam cmd na uprawnieniach administratora wpisuje komendy i nic wyswietla że nieprawidłowa wartość opcji próbowałem już różne wartości i nadal to samo… jakieś pomysły jak to zrobić ??

a takie polecenie Ci działa: vssadmin list shadowstorage?

Powinno Ci pokazać, na których dyskach masz uruchomione przywracanie systemu i jaki rozmiar dysku został przydzielony do tego celu i ile jest aktualnie zajmowane.

po restarcie wszystko działa… dziwne troche ale dzięki za pomoc

Spróbuj może tak:Wejdź w folder Sys32>przytrzymaj klawisz Shift,pod prawym powinno pojawić się uruchom wiersz polecenia tutaj>jak sie da to odpal jako admin i wpisz komendę z dużej litery.

VSSADMIN RESIZE SHADOWSTORAGE /FOR=C: /ON=C: /MAXSIZE=2GB

enter

Najlepiej skopiuj i wklej w cmd.