Pusty grub

Po zainstalowaniu Ubuntu 20.04 na dysku zewnętrznym, bo mam laptopa Lenovo, to po 2 restarcie komputera mam pusty grub. A jak wejdę i wyjdę z BIOSu grub znowu jest zapełniony. Lub muszę wybierać system które chce uruchomić z boot menu. Secure boot czy coś takiego mam wyłączone.

Widziałem

Dodaj odp. pozycje do

etc/default/grub

Jesteś pewny?

Zanim tam zaczniesz grzebać wydaj w terminalu:

sudo update-grub

Potem zrestartuj komputer i zobacz, co będzie.
Jeśli to nie pomoże,m to zapodaj zawartość w/w pliku na forum. Może @anon17641694 lub ktoś inny ci pomoże.
Ja bym widział problem z konfiguracją grub’a.

Zewnętrznym - słowo klucz.
Pliki EFI GRUB masz pewnie na dysku systemowym. Implementacja UEFI robi takie psikusy, tzn. UEFI próbuje załadować GRUBa z partycji ESP, ale pliki konfiguracyjne i cała reszta są na dysku zewnętrznym łącznie z plikiem grub.cfg w /boot/grub.

UEFI w zależności od płyty głównej potrafi różnie zareagować, albo się restartując, albo pokazując “pusty” bootloader, niektóre normalnie się ładują, a jeszcze inne pokazują czarny ekran i kursor (np. niektóre Gigabyte).

Wchodząc i wychodząc z BIOS dysk zewnętrzny jest podmontowany (w porę) i GRUB ma wszystkie pliki potrzebne, więc wtedy pokazuje zawartość normalnie.

GRUB pliki w /etc: 
grub etc/
grub etc/default/
grub etc/default/grub
grub etc/grub.d/
grub etc/grub.d/00_header
grub etc/grub.d/10_linux
grub etc/grub.d/20_linux_xen
grub etc/grub.d/30_os-prober
grub etc/grub.d/40_custom
grub etc/grub.d/41_custom
grub etc/grub.d/README

Rozwiązanie to przeinstalowanie GRUB z opcją --removable.

A jeszcze lepiej to zaorać GRUBa i skorzystać z systemd-boot, czyli bootctl i statycznej konfiguracji.

Z resztą o problemie wspomina choćby dokumentacja Arch Linuxa:
https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#Default/fallback_boot_path