Witam!
Jak w temacie. Pytam, czy ten model ma koncentrator, HUB USB? Po połączeniu złącza USB-C z komputerem przy użyciu przewodu USB-C- USB-A, podłączony mikrofon Novox NC-1 do złącza USB-A w monitorze nie jest wykrywany przez Windowsa 11, na Linuksie nie sprawdzałem.
Dochodzę do wniosku, źe te porty USB-A w monitorze są dostępne wył. dla Google TV, nie PC… Jak to jest? Niegłupim pomysłem by było zaimplementowanie przełącznika w systemie „Porty USB” i opcji: „PC” oraz „Google TV”
Napiszcie mi, jak to jest, bo poprzedni mój monitor od AOC 27 cali FHD (nie pamiętam modelu) miał koncentrator USB. Podpinało się np. DP i drugi przewód USB, by działał HUB. Tu co, nici…
Wiem jednak, że ten Asus wspiera USB-C Alt Mode! Moja grafa Gigsabyte RTX 2080 Super od Gigabyte Windforce to ma? Niedługo i tak składał będę nowy PC, także takie Alt Mode to niegłupi pomysł. Jeden przewód - dwie funkcje.
No to tak zrobiłem. Pierwszy przewód DisplayPort do obrazu, a drugi - USB-C-USB-A do HUB’A. USB-C wpiąłem do monitora, a USB-A - do płyty głównej komputera.
Jednak ja liczyłem na opcję huba USB, jak miałem w poprzednim monitorze. Podłączony pen, czy mikrofon do monitora i pyk, jest w systemie. Ty, bo cóż, jest jak jest. Za to mam inne bajery.
Te USB typu A w monitorze to do Google Tv chyba. Z pendrive nie sprawdzałem, ale pewnie pod montuję go Google tv.
Ja mam… Lenovo Kamera internetowa Performance FHD (4XC1D66055)
…do logowania się za pomocą Windows Hello.
Dzięki niej mogę łączyć się z ludźmi głosowo i wideo, dyktować np. Google, wydawać polecenia głosowe, „rozmawiać” z AI itd.
Nie widzę sensu w kupowaniu osobno mikrofonu (przynajmniej w moim przypadku)
co prawda średnio Cię to urządza, bo taką kamerkę i tak musisz podłączyć bezpośrednio do PC.
Teraz nie pamiętam, czy było to aktywne, czy nie wtedy, kiedy się bawiłem. Teraz aktywne.
Jednak kto mądry by wsadził tą opcję w ustawieniach… pamięci?
Czyli sugerowałoby to, iż ten hub USB obsługuje tylko dyski i pendrive’y? Śmiech na sali.
Położenie tej opcji to:
Ustawienia monitora → „System” → „Pamięć” → „USB Redirect”.
Do tego z Gemini doszedłem…
Może ta opcja służy do czegoś innego??
Ktoś coś?
Obecnie mic ma podpięty do płyty głównej i se świeci po wył. komputera… Trudno, cop zrobisz. Bawił się w to USB Redirect więcej razy (włączanie po podłączeniu, restarty itd) nie będę, bo mam tylko jeden przewód USB-C do USB-A od mojego S23+. Do zestawu z tym Asusem dostałem przewód USB-C do USB-C o dosyć dużym przekroju. Ponoć obsługuje - i monitor i przewód Alt Mode.
Tak niedługo nowego kompa będę składał. Czyli wtedy, kiedy będę miał GPU z USB-c Alt Mode, to załatwię 4K 60 Hz i huba jednym przEwodem, tym grubym z zestawu z monitorem?
Czasami brak przesyłu danych może wynikać z bardzo prozaicznej przyczyny. Niektóre przewody USB nie przesyłają danych bo są przeznaczone tylko i wyłącznie do ładowania i zasilania urządzeń. Jestem w posiadaniu takiego kabla. Zewnętrznie niczym się nie różni od standardowych przewodów USB.
Ten mój od S23 Plus pasuje i dane przesyła. Mam na biurku huba, używam go do różnych rzeczy fajny, aktywny z 8 portami. USB 3.0.
Telefon się ładuje, ale wolno przez PC.
Ja chciałem mic podpiąć do monitora, by się wyłączał przy wyłączaniu PC. Teraz piodliety do płyty głównej i wiesz co, wyłączam PC i się swieci. MOBAs podaje prąd, sekcja zasilania, czy sam zasilacz?