Pyt. dot. monitora Asus ZenScreen MS27UC - ma on huba USB do PC?

Witam!
Jak w temacie. Pytam, czy ten model ma koncentrator, HUB USB? Po połączeniu złącza USB-C z komputerem przy użyciu przewodu USB-C- USB-A, podłączony mikrofon Novox NC-1 do złącza USB-A w monitorze nie jest wykrywany przez Windowsa 11, na Linuksie nie sprawdzałem.

Dochodzę do wniosku, źe te porty USB-A w monitorze są dostępne wył. dla Google TV, nie PC… Jak to jest? Niegłupim pomysłem by było zaimplementowanie przełącznika w systemie „Porty USB” i opcji: „PC” oraz „Google TV” :smiley:

Napiszcie mi, jak to jest, bo poprzedni mój monitor od AOC 27 cali FHD (nie pamiętam modelu) miał koncentrator USB. Podpinało się np. DP i drugi przewód USB, by działał HUB. Tu co, nici…

Wiem jednak, że ten Asus wspiera USB-C Alt Mode! Moja grafa Gigsabyte RTX 2080 Super od Gigabyte Windforce to ma? Niedługo i tak składał będę nowy PC, także takie Alt Mode to niegłupi pomysł. Jeden przewód - dwie funkcje. :smiley:

Z góry dzięki :slight_smile:

USB-A w monitorach tylko i wyłącznie jak połączyć monitor z PC dodatkowym kablem…
image

Tyle, że tam nie kablem z końcówką USB B a:

USB-C :left_right_arrow:USB-C lub rzadziej

USB-A :left_right_arrow:USB-C

No to tak zrobiłem. Pierwszy przewód DisplayPort do obrazu, a drugi - USB-C-USB-A do HUB’A. USB-C wpiąłem do monitora, a USB-A - do płyty głównej komputera.

Jak kabel nie nadaje się do transmisji danych, to musisz użyć innego.

Jak na innym z linią do transmisji danych nie rusza, to widać coś kiepsko zrobił to Asus lub producent płyty głównej bez USB-C.

poza tym mikrofon do wydawania komend GoogleTV masz w pilocie.

Hehe, tak

Jednak ja liczyłem na opcję huba USB, jak miałem w poprzednim monitorze. Podłączony pen, czy mikrofon do monitora i pyk, jest w systemie. Ty, bo cóż, jest jak jest. Za to mam inne bajery.

Te USB typu A w monitorze to do Google Tv chyba. Z pendrive nie sprawdzałem, ale pewnie pod montuję go Google tv.

Ja mam…
Lenovo Kamera internetowa Performance FHD (4XC1D66055)
…do logowania się za pomocą Windows Hello.
Dzięki niej mogę łączyć się z ludźmi głosowo i wideo, dyktować np. Google, wydawać polecenia głosowe, „rozmawiać” z AI itd.

Nie widzę sensu w kupowaniu osobno mikrofonu (przynajmniej w moim przypadku)
co prawda średnio Cię to urządza, bo taką kamerkę i tak musisz podłączyć bezpośrednio do PC.

Hejka!
Coś Wam powiem i pokażę. :slight_smile:

„USB Redirect”, widzicie na tym zdjęciu??

Miby przekierowanie sygnału, nie?

Teraz nie pamiętam, czy było to aktywne, czy nie wtedy, kiedy się bawiłem. Teraz aktywne.

Jednak kto mądry by wsadził tą opcję w ustawieniach… pamięci? :smiley:

Czyli sugerowałoby to, iż ten hub USB obsługuje tylko dyski i pendrive’y? :smiley: Śmiech na sali.

Położenie tej opcji to:
Ustawienia monitora → „System” → „Pamięć” → „USB Redirect”.

Do tego z Gemini doszedłem…

Może ta opcja służy do czegoś innego??

Ktoś coś?

Obecnie mic ma podpięty do płyty głównej i se świeci po wył. komputera… Trudno, cop zrobisz. Bawił się w to USB Redirect więcej razy (włączanie po podłączeniu, restarty itd) nie będę, bo mam tylko jeden przewód USB-C do USB-A od mojego S23+. Do zestawu z tym Asusem dostałem przewód USB-C do USB-C o dosyć dużym przekroju. Ponoć obsługuje - i monitor i przewód Alt Mode.

Tak niedługo nowego kompa będę składał. Czyli wtedy, kiedy będę miał GPU z USB-c Alt Mode, to załatwię 4K 60 Hz i huba jednym przEwodem, tym grubym z zestawu z monitorem?

Czasami brak przesyłu danych może wynikać z bardzo prozaicznej przyczyny. Niektóre przewody USB nie przesyłają danych bo są przeznaczone tylko i wyłącznie do ładowania i zasilania urządzeń. Jestem w posiadaniu takiego kabla. Zewnętrznie niczym się nie różni od standardowych przewodów USB.

Ten mój od S23 Plus pasuje i dane przesyła. Mam na biurku huba, używam go do różnych rzeczy fajny, aktywny z 8 portami. USB 3.0.

Telefon się ładuje, ale wolno przez PC.

Ja chciałem mic podpiąć do monitora, by się wyłączał przy wyłączaniu PC. Teraz piodliety do płyty głównej i wiesz co, wyłączam PC i się swieci. MOBAs podaje prąd, sekcja zasilania, czy sam zasilacz?

Płyta to TUF GAMING X570 plus.