Jeśli ktoś nie zaznacza opcji loguj automatycznie to nie ma problemu, jadę na zwykłej sesji ( dobrze myślę?)
I jeśli ktoś zaznacza autologowanie to jak mam to organizować?
a) myślę o cookies, ale jak ktoś ma wyłączoną obsługę to jak go autologować?
cool.gif jeśli na cookies, to co mam w nich zapisywać i czy to jakoś szyfrować?
Jak ktoś jest autologowany, ale po jakimś czasie kliknie wyloguj, to czy mam zaimplementować to tak, że: sprawdzam czy są cookie dotyczące autologwania, a następnie (jeśli są) to usuwam je(czy jakoś unieważniam) <- dobrze myślę?
Czytałem już o tym w książce, ale może istnieje jeszcze jakiś dobry opis systemu logowania w internecie?
2 - przy logowaniu ciastko, potem sprawdzasz czy ciastko jest jeśli jesteś niezalogowany
a) w takim wypadku nie ma autologowania, nie ma ciastka a nic innego nie da rady wykorzystać, bowiem ktoś inny mógłby się przypadkiem zalogować (przez przetrzymywanie na serwerze)
3- wywalasz ciastko jeśli jest, jeśli nie ma niszczysz tylko sesję
4- raczej nie ma, niestety książki są lepsze niż webowe poradniki. Najlepiej poszukaj gotowego skryptu z jakimś opisem i na tej podstawie zrób własny
Ogólnie najlepiej jak zrobisz sobie index.php, w nim dajesz wszystko co chcesz poprzez include. Dodaj do panelu logowania i będzie bez problemu.
Tak, nie musisz nic robić w ciastkach jak nie masz autologowania. Możesz rozważyć samo logowanie na ciastkach, jednak sesje są o wiele lepsze w takim wypadku.
Jak masz dużo treści najszybciej wrzucać include, masz miejsce na stronie na panel logowania wrzucanego przez include. To wrzucasz do tego panelu swój kod do obsługi logowania i wszystko ładnie działa. Oczywiście na początku index.php dajesz session_start();.
Mówiłeś, że masz przez include. Powinieneś się więc odwoływać poprzez index.php?strona=nazwa. W index php powinieneś sprawdzić, czy jest zmienna w get i wtedy powinieneś includować podstronę jaką masz w tym id. A resztę normalnie include logowanie i wtedy normalnie powinno wszystko działać.
Jeśli nie masz include to musiałbyś się logować na każdej stronie jeśli nie masz zmiennych globalnych, bądź przenosić id sesji między podstronami. Najlepiej podaj adres strony.