Modem z routerem w jednym urządzeniu podłączony do gniazdka telefonicznego, a router wysyła sygnał “w powietrze” i w związku z tym mam parę pytań:
Czy ja jako administrator sieci mogę być podłączony poprzez WIFI czy administrator sieci musi być podłączony przez kabel? W takim razie jak “zakomunikuję” routerowi, że to ja jestem administratorem.
Czy jako administrator będę mieć możliwość sterowania prędkością internetu dla poszczególnych komputerów, tzn. Komputerowi 1 ustawiam limit na 8 Mbs a drugiemu 2Mbs ( i jakie inne przywieleje?)?
W jaki sposób najlepiej zabezpieczyć sieć, tak, aby uzyskać najwyższy możliwy stopień bezpieczeństwa?
Czy wysyłanie sygnału wiąże się z promieniowaniem? Czy ma to jakiś wpływ na zdrowie? Nawet najmniejszy?
Jakbym rozprowadzał internet kablami, to jakimi to mam kablami robić? (skrosowanymi?)
Wystarczy tak naprawdę ustawić dobre hasło na router. Nie musisz być połączony kablem.
Tak. Ale jak dobrze pamiętam, zależne to jest od routera, starsze chyba nie mają podziału łącza.
Szyfrowanie WPA2. Obecnie najsilniejsze, do tego składające się z liter małych i wielkich oraz cyfr, nieułożonych w logicznej kolejności, aby nie złamać przez metodę słownikową, no i jak najdłuższe (tak z 15 znaków minimum), przy czym oczywiście nie trzymane w pliku tekstowym na komputerze żadnym Tylko np. w jakimś notatniku.
To są fale radiowe, tak samo, jak w telefonie, więc promieniowanie jest. Jednakże nie widziałem jeszcze nigdy badań, które miałyby stwierdzać, że owo promieniowanie jest szkodliwe dla zdrowia.
Zwykły kabel wystarczy. Krosowany jest raczej używany do połączenia komputerów w sieci lokalnej (*jak się mylę, niech mnie ktoś poprawi).
Ad.1-Można podłączyć się przez wi-fi. Później zakłada się hasło administratora, by nikt inny nie mógł administrować. Czasem routery mają już hasło, trzeba zmienić (wtedy hasło jest na obudowie lub instrukcji obsługi).
Ad.2-Zależy od opcji routera. Ale rzadko mają. Zazwyczaj prędkość internetu jest rozdzielana automatycznie w zależności od potrzeb.
Ad.3-Hasło administratora i szyfrowanie WPA2-PSK.
Ad.4-Lepiej unikać stawiania routera tuż przy łóżku. Najlepiej z dala od ludzi, w kącie pokoju gdzie nikt nie przebywa.
Ad.5-Skrosowane służą do łączenia komputerów bezpośrednio pomiędzy sobą, w tym przypadku się nie nadają.
Jeśli nie zajmujesz się sieciami zaciskarka jest zbyteczna. Wkładasz Przewody do końca by były do oporu razem z izolacją. Patrzysz na necia jakiś standard (o ile dołączasz tylko po jednej stronie, jeśli nie wystarczy by po obuch stronach takie same kolory były), Potem za pomocą nożyka/śrubokręta wpychasz te piny by przebiły izolacje przewodów.
W sumie taka zaciskarka byle jaka 10zł, ale jak ma leżeć w szafce ;]