Pytanie co do sterowników i problem z AGP


(Kaczmar1692) #1

Witam , Mam pytanie co do sterowników żeby wydajnie i dobrze chodził to jakie i do czego mam sterowniki zainstalować ?

Do graficznej tylko czy coś jeszcze ?

Czy zwiększenie AGP x(Coś tam) Jest jakiś minus ? Tzw. Szybsze przegrzewanie się czy nawet spalenie itp.. ?


(witek-pl) #2

Najprościej, szybsza szyna AGP to szybsza komunikacja z kartą graficzną, ustawiasz maksymalną jaką obsługuje płyta główna, nic się nie spali, nic nie wybuchnie... Sterowniki do płyty głównej to wszystko w temacie AGP. W celu poprawienia wydajności w biosie ustaw na enable AGP Fast write ( i inne opcje, AGP Master 1 WS Write, AGP Master 1 WS Read , jeśli posiadasz), AGP aperture size pozostaw na 64 bo zwiększanie nic nie daje.


(Kaczmar1692) #3

witek-pl

Tutaj podaje wszystkie moje podzespoły jakby było łatwiej coś stwierdzić itp...

System operacyjny : Microsoft Windows XP Professional

Dodatek service pack systemu operacyjnego : Dodatek Service Pack 3

Karta wideo : NVIDIA GeForce FX 5200 (Microsoft Corporation) (128 MB)

Pamięć fizyczna : 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Typ procesora : AMD Athlon XP, 1243 MHz (12.5 x 99)

Nie wiem jak znaleźć właściwości zasilacza ale wiem że ma 250v

Chcesz wiedzieć jaka płyta ta ? To już ci podaje jeśli wgl dobrze podaję

Nazwa płyty głównej : Gigabyte GA-7N400E

Socketu nie wiem jak podać jeśli to konieczne itp... Powiec jak to sprawdzić


(witek-pl) #4

Akurat edytowałem posta, więc odp masz powyżej (to co podałeś mi wystarczy). Temu Athlon`owi XP ustaw szynę (fsb frequency) na 133 a nie 100, bo masz ustawioną nieprawidłowo przez bios (albo przez zworkę na płycie).


(Kaczmar1692) #5

witek-pl

Co do twojej wcześniejszej wypowiedzi to jak zrozumiałem to wszystko w biosie na temat AGP mam włączyć wszystko na maxa ?

A co do drugiej wypowiedzi tego procesora z 100 mam ustawić na 133 ? Bo mam jeszcze jak dobrze pamiętam do wyboru 166 i 200 ale to już pewnie przesada nie ?

Edit#

Coś mi tu nie pasuje czy oby na pewno mogę procesor ustawić tam na 133 ze 100 z takimi parametrami i agp na max tam ?

Coś przeczuwam że bym spalił itp... Na pewno uszkodził ;/

Chce zobaczyć innych wypowiedź co do tego włączania


(witek-pl) #6

Nie ma tak nisko taktowanych Athlonów XP, więc ustawienie szyny na 100 jest na bank nieprawidłowe. Patrząc na twój konfig domyślam się że będziesz miał raczej starszy procek więc te 133 byłoby najbardziej prawdopodobne (spróbuj mu tyle ustawić nic się nie spali).

Daj zrzut z everesta z zakładki procesor.


(Kaczmar1692) #7

witek-pl

Jeśli z czegoś jeszcze zrzut potrzebujesz z chęcią zapodam


(witek-pl) #8

Śmiało mu ustaw 133.


(Kaczmar1692) #9

witek-pl

Dobra przetestowałem i z 1250 mam obecnie 1660 , A tak jakby coś się działo to jak mogę zobaczyć ? W Evereście bym mógł to jakoś zobaczyć ? Czy inne sposoby ?

A co do ustawień APG to tam wszystko podane w v jest np . 0.1v , 0.2v , 0.3v itp... ?


(witek-pl) #10

To co masz obecnie to prawidłowe ustawienie i nic się nie będzie działo, zapewniam. Bios w twoim przypadku ustawił standardową szynę 100, gdyż prawdopodobnie nie rozpoznał prawidłowo procesora lub też skorzystałeś kiedyś z opcji load default data.

Nie zauważyłem że masz MOBO Gigabyte, żeby dostać się do zaawansowanych opcji biosu musisz będąc w biosie wcisnąć ctrl+F1, wtedy powinieneś zobaczyć opcje (jeśli oczywiście są) o których piszę i te ustaw na enable. Te o których ty piszesz pozostaw w spokoju.


(Kaczmar1692) #11

witek-pl

Co do tego procka to już wyluzowałem i wszystko jest ok xd

Dobra niebawem spróbuje to w biosie

A np . "darkorbit.pl" Czemu ta gierka przeglądarko wa się tnie może wiesz czemu ? Mam za słaby pc ? Bo mi się wydaje że nie a niczym gra się tnie ostro ;/ Znasz jeszcze jakieś sposoby co bym ulepszył wydajność komputera do gier itp... ?


(witek-pl) #12

Wina silnika na którym chodzi, najlepiej odpal ją na przeglądarce która najlepiej sobie z nim radzi (możesz potestować i zobaczyć na której działa najlepiej) .

Co do dalszej części, masz mało RAMu i kiepską kartę grafiki (seria 5xxx FX niestety do najlepszych konstrukcji nie należała). Możesz próbować dokupić kostkę RAMu (1GB lub chociaż 512MB) i grafikę pokroju GF serii 6xxx czy 7xxx lub adekwatnych RADEONów (polecam bardziej Radki bo GeForce na AGP mają zwaloną akcelerację wideo HD), mocniejsza grafa i tak się zmarnuje. Lecz tu uwaga, upgrade używkami tylko za przysłowiowe grosze, po okazyjnych cenach bo ta platforma to trup i szkoda w nią ładować kasę.


(Kaczmar1692) #13

witek-pl

*Co do twojej wypowiedzi to dzięki

*A ten właśnie gorsza wersja przeglądarki lub gorsza wersja jawy może pomóc w lepszych chodzeniu gry ?

*A jak ci wyżej podałem parametry to jakie ram mogę wsadzić do płyty głównej ? DDR1 tylko ?

*I w jakich okolicach mnie więcej kosztuje np . 512 MB ram bądź giga ? Jak i również zapytam do tej graficznej

i czy lepiej kupować ramy i graficzną w allegro czy w sklepie

* W biosie jest jedna rzecz jak dobrze wyczytałem " AGP Fast Write " I to już było włączone , Znalazłem coś takiego jeszcze " Flexible AGP 8x " I jest ustawione na auto po czym że mam do wybrania jeszcze 4x tylko

*Możesz jeszcze wyjaśnić te dwa obrazki ? http://img200.imageshack.us/gal.php?g=10772992.png ? Co z tym dmi chodzi i czemu niby AGP nadal włączone

Jak odpowiesz mi na każdy " * " Po kolei Będę bardzo wdzięczny


(witek-pl) #14

Co do przeglądarek, patrzysz w jakim środowisku działa dana gra (java, flash) i szukasz po najnowszych testach przeglądarek która dane środowisko najszybciej przetwarza.

Wszystko o twojej płycie http://www.gigabyte.pl/products/mb/specs/ga-7n400e.html (aktualnie masz obsadzoną pamięć DDR1 400 Mhz (pc 3200)

Za 1GB DDR 400 dałem 50 zeta, za 512 MB 30 zeciszy. Kupowałem od ziomków z mojego miasta, szukając na lokalnym forum, kupno w sklepie odpada, drogo a pamięć to nie ryba żeby musiała być świeża (markowa używka, wystarczy sprawdzić memtestem czy nie uszkodzona). Allegro najlepiej od kogoś z okolicy (do odbioru osobistego) bo jak doliczysz koszt przesyłki to wychodzi z tego żaden interes, nie masz kasy kup tylko 512 najlepiej ddr1 400 (te 700 MB i tak znacznie przyśpieszy system niż twoje 256). Grafa może być z allegro.

Spróbuj zainstalować ponownie sterowniki do chipsetu, znajdziesz na stronce którą podałem, bo nie mam pojęcia dlaczego everest podaje że AGP jest wyłączone (tak to jest z poradami na odległość). Jak dalej będzie się powtarzać przestaw AGP na x4 i zobacz czy dalej tak jest. Tak jak pisałem twój komp to już trup, i szkoda ładować w niego pieniądz.