Poza tym, systemy śmigają - obydwa, prędkość zapisu - ponad 2000 mb/s, a odczytu - ponad 3000 mb/s. Wszystko śmiga, komp się już nie wyłącza, bo brat mi wsadził swój RAM od XPG 3200 Mhz i jest git Błędów nie ma, BSOD’ów też.
4K to wzorzec dostępu do dysku, w którym małe (4K) bloki danych są zapisywane/odczytywane w losowych lokalizacjach dysku, w jednej kolejce (żądaniu).
4K-64 Thrd oznacza to samo, tyle ze tych żądań jest 64.
Skrót Seq oznacza Sequential (ciągły) czyli zapis lub odczyt duzych bloków w sąsiednich lokalizacjach
Score to pomiar wydajności dysku, odczyt, zapis, pełny. Są specjalne wzory do obliczeń. Im wyższa wartośc tym lepiej.
Sa strony gdzie porównuje sie dane, jak np.
Ja bym nic nie wyrównywał. W domowych scenariuszach użytkowania nie ma to aż takiego znaczenia.
Co innego jak masz RAID/LVM lub zależy Ci na wydajności wirtualek.
Tu masz dokładnie wytłumaczone specyfikę wyrównania początku partycji: https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Partition_Alignment_detailed_explanation
Czemu wyrównanie trwa długo? Bo przepisuje wszystkie dane pod nową adresację.
Sprawdzenie jest proste.
Wchodzisz tu, wybierasz wartość Przesunięcie poczatku partycji i dzielisz ją przez 4096. Jeśli wynik to liczba całkowita, partycja jest wyrównana. Jeśli nie, partycja jest niewyrównana.
Wszystkie partycje sprawdziłeś?.
P.S. Wynik to np. 2046 lub np. 2046,6666
P.S.2.
Mam jedna partycje niewyrównaną ale zaden z benchmarków nic takiego nie wskazuje.
Jeszcze można to wyeksportować do pliku tekstowego jakby była 6 partycja jaką ucięło (chociaż nagłówek wyraźnie mówi o 5 numerowanych 0-4) i jej się czepia AS SSD.