Pytanie dot. programu AS SSD dla Windowsa

Witam!
Mam kilka pytań dot. benchmarka dysku AS SSD:

1. Co to jest „4K” i „4K 64Thrd”?
  2. Czym się różni test sekwencyjny od innych?
  3. „Score” to wynik odczytu (po lewej), zapisu (po prawej) i ogólny (na dole), tak?
  4. Istnieje spolszczenie?
  5. Na tej liście, gdzie jest „1 GB” wybieramy wielkość danych testowych?
    Co to znaczy to „1526175 K BAD” na czerwono? :open_mouth:
  6. W tym polu tekstowym obok listy z „1GB” wpisujemy notatki?
    Z góry dzięki :slight_smile:

Błędne wyrównanie partycji.

:open_mouth:
Czyli co, uwali mi się system?! :open_mouth:

Raczej to efekt sklonowania dysku. Wyrównać można np. MiniToolsem (Align).

Jest to niebezpieczne? Mogę tak używać dysku? System mio działa - i Win11, jak i Kubuntu 21.10 :slight_smile:

Poczytaj:
https://pl.partition-magic-server.com/help/partition-alignment.html

To teraz mi się mętlik pojawił… Działa, ale niewyrównane. Niby to spowalnia pracę… Wyrownywanie trwa długo… Robić, czy nie… Szkoda słów.

@wasabi1084
U mnie wygląda to tak:

Ja bym nic nie robił oprócz backupu ważnych plików. Regularnego.
A problem bym rozwiązał przy okazji potrzeby czystej instalacji systemu.

1 polubienie

@Wredzia OK
@wasabi1084 Co ty na to??

Ale na co? Klikasz na partycję prawym i align, jeśli się da, to ci wyrówna. Generalnie pierdoła i wpływ na pracę pomijalny. Patrz post wyżej.

Dobra, nie będę kombinował, bo nie wiem, która partycja niewyrównana, a na dodatek wywala taki error:

Poza tym, systemy śmigają - obydwa, prędkość zapisu - ponad 2000 mb/s, a odczytu - ponad 3000 mb/s. Wszystko śmiga, komp się już nie wyłącza, bo brat mi wsadził swój RAM od XPG 3200 Mhz i jest git :slight_smile: Błędów nie ma, BSOD’ów też.

W tym AS SSD tylko straszą robiąć to na czerwono…

4K to wzorzec dostępu do dysku, w którym małe (4K) bloki danych są zapisywane/odczytywane w losowych lokalizacjach dysku, w jednej kolejce (żądaniu).
4K-64 Thrd oznacza to samo, tyle ze tych żądań jest 64.
Skrót Seq oznacza Sequential (ciągły) czyli zapis lub odczyt duzych bloków w sąsiednich lokalizacjach
Score to pomiar wydajności dysku, odczyt, zapis, pełny. Są specjalne wzory do obliczeń. Im wyższa wartośc tym lepiej.
Sa strony gdzie porównuje sie dane, jak np.

Ja bym nic nie wyrównywał. W domowych scenariuszach użytkowania nie ma to aż takiego znaczenia.
Co innego jak masz RAID/LVM lub zależy Ci na wydajności wirtualek.
Tu masz dokładnie wytłumaczone specyfikę wyrównania początku partycji:
https://www.thomas-krenn.com/en/wiki/Partition_Alignment_detailed_explanation

Czemu wyrównanie trwa długo? Bo przepisuje wszystkie dane pod nową adresację.

Sprawdzenie jest proste.
Wchodzisz tu, wybierasz wartość Przesunięcie poczatku partycji i dzielisz ją przez 4096. Jeśli wynik to liczba całkowita, partycja jest wyrównana. Jeśli nie, partycja jest niewyrównana.

Ja mam tyle. Podzieliłem to przez 4096 i nie wyszedł mi ułamek, tylko liczba całkowita…

Wszystkie partycje sprawdziłeś?.
P.S. Wynik to np. 2046 lub np. 2046,6666
P.S.2.
Mam jedna partycje niewyrównaną ale zaden z benchmarków nic takiego nie wskazuje.

Jeszcze można to wyeksportować do pliku tekstowego jakby była 6 partycja jaką ucięło (chociaż nagłówek wyraźnie mówi o 5 numerowanych 0-4) i jej się czepia AS SSD.