Pytanie dotyczące dysku

Siemka,

Mam pytanko dotyczące tego, czy wybrać 1 Dysk m2 do grania i używania systemu czy lepiej mieć 1 od systemu i 1 do gier? Czy będzie jakaś wielka różnica wydajności jak będę mieć 1 dysk od systemu i 1 do gier?

Opcja nr 1 - dysk M2 1TB - system, gry i dane (wszystko na jednym)

Opcja nr 2 - dysk M2 256 GB na system + HDD 1 - 4 TB na gry i dane (filmy, muzyka, zdjęcia, eboki itp.)

Opcja nr 3 - dysk M2 256 GB na system + SSD SATA 1 - 2 TB na gry itd.

Opcja nr 4 - dysk M2 512 GB na system + M2 1 - 2 TB na gry + HDD 1 - 2 TB na dane

Twój wybór.
Dysk systemowy będzie najwięcej wykorzystywany więc radzę kupić jakiś wyższej klasy.
Ja osobiście system mam na osobnym dysku + HDD na gry : nie instaluję gier w folderze „C:\Prgrogram Files”

P.S. Zastanów się nad dokupieniem większej pamięci RAM - 32 albo nawet 64 GB. Największym „niszczycielem” dysków M2/SSD są przeglądarki internetowe : każda strona zawiera setki jeśli nie tysiące małych pliczków, które muszą być gdzieś zapisywane. Dzięki większej pamięci RAM możesz utworzyć RAMDysk i przenieść tam cache przeglądarek. Również foldery systemowe TEMP można tam przenieść. Znacząco przedłuży to żywotność dysków M2/SSD.

P.S2. Powyższy artykuł już się trochę zdeaktualizował. Obecnie w Firefoksie wystarczy ustawić odpowiednią wartość w konfiguracji. W pasku adresu wpisujemy : about:config
a następnie nadajemy nowej zmiennej : browser.cache.disk.parent_directory wartość (łańcuch) X:\Firefox gdzie X: to nasz RAMDysk.

Jak nie stosujesz zastosowań profesjonalnych to kup jeden i na gry i na system, wyjdzie taniej to może ogarniesz większą pojemność za to.

Bez przesady.

Czas pracy ssd 2023-03-07 110147

Mój, cały swój nand (120 GB) zapisał już 253 razy a zuzycie to dopiero 10% i to od niego wszystko zalezy.

Wszystko zalezy od tego jaki śmieć kupisz.