Mam kilka programów antyspyware, są to: Ad-aware, Spybot Search & Destroy, Microsoft AntiSpyware, Spy Sweeper i CWShredder. Czy warto mieć tyle programów tego typu? Jeśli chodzi o antywirusa, używam KAV. Odinstalować jakiś program czy też zostawić? Jeśli usunąć, to jaki?
Nie musisz usuwać, one się nie gryzą. 8)
Microsoft AntiSpyware, Spy Sweeper tego sie pozbywamy i instalujemy
PestPatrol
od czasu do czasu skanujemy
Ad-aware, Spybot Search & Destroy
- jako skaner na zadanie ustawione
Kiedyś sprawdzałem, który program wykryje mi więcej spyware - Ad-aware czy Spy Sweeper. O dziwo, ten drugi wykrył kilkadziesiąt obiektów spyware, a Ad-aware tylko kilkanaście, więc czy na pewno pozbywać się tego programu?
wiem o tym
ale przeskanuj sobie Pestem po kazdym z nich zawsze cos bedziesz mial
dlatego jako podstawa z skanerem w tle polecam PestPatrola
bo Spy Sweeper jest slabszy od niego ,a korzystanie z dwoch niezalecane
a uzupelnienie stanowi tu to co wymienilam na poczatku post 1
mozna zamiast Ad-Aware
zastosowac ETD_Security
A skąd można go ściągnąć?
Dzięki. Na pewno sprawdzę ten programik. Pozdro, Kamcia_18 :).
Usuń to z autostartu ! możesz i mieć 20 ale usuń z autostartu bo kompa Ci będą zamulać :lol:
to chyba lepiej zastosować się do postów Kamci_18. bardziej ekonomiczne zastosowanie
To akurat bym pozostawił.
Tak się składa, że nie mam żadnego z tych programów w autostarcie - bo i po co? Co jakiś czas skanuję nimi system i w autostarcie nie są potrzebne. Zwłaszcza, gdy ma się KAV :D.
Tak się składa że rezydenta jednego z nich to warto mieć wrzuconego do autostartu, zawsze to jakaś ochrona w czasie rzeczywistym.
Też tak twierdzę - do ochrony rezydentnej służą antywirusy.
Warto autostart obciążyć jedynie minimum niezbędnych programów - a progsy ad-aware do nich nie należą (wystarczy spojrzeć na to, co one wyłapują i jaki to ma wpływ na system) - wystarczy doraźny skan!
Oczywiście możesz śmiało korzystać doraźnie z każdego z tych programów, jak i z innych tu nie wymienionych.
CWShredder - raczej odpowiada za trojany i zmianę strony startowej, ale oczywiście sobie też nim skanuj od czasu do czasu.
A ja Ci jeszcze dołożę do tego, to co ja mam jeszcze darmowego na kompie i znakomicie się sprawdza, jak się od czasu do czasu tym przejedzie system:
a2 Free
http://www.emsisoft.com/en/software/free/
Xclean_micro
http://www.spywareinfo.com/xscan.php
Spy audit
Waterproof napisał:
A ja twierdzę inaczej, monitor czasu rzeczywistego programu antyspyware jest niezbędny do właściwej ochrony komputera, gdyż wyłapuje on rzeczy, których żaden antywirus nie wykryje. Jeden z najlepszych monitorów posiada Microsoft AntiSpyware, który moniroruje 59 parametrów systemu. Proszę zwrócić również uwagę, że Ad-aware w wesji prof posiada monitor ochrony rezydentnej, a w wersji free nie.
Proszę zajrzeć również na forum Bezpieczeństwo i logi HijackThis i przeanalizować umieszczone tam logi. W prawie każdym widzimy pracujący monitor antiwirusa, który nie uchronił jednak systemu przed śmieciami. A co do odciążenia autostartu, istnieje wiele innych programów, z których można zrezygnować ( komunikatory, różne auto-updatery programów, i wiele innych)
Witam.
Wlasnie zainstalowalem Ad-Aware.
Wykrylo troche badziewia i usunolem.
Przeskanowalem jeszcze raz i juz bylo czysto.
Posiadam rowniez Microsoft Antispyware.
czy jest to dobra kombinacja anti spy’ow ?
Do antivira posiadam Norton SW 2004 wiec przez niego sie juz nic nie przeslizgnie.
Co sadzicie ?
czy zostawic tak jak jest czy zainstalowac cos jeszcze ?
Poza Pest Patrolem
Jak nie chcesz Pest Patrola którego najbardziej bym ci polecał, to zainstaluj:
Zostawić jak jest. Co za dużo to nie zdrowo.
Narazie zostawie tak jak jest.
Jakby byly problemy to zainstaluje Spy Bot’a.
Jak narazie komp jest czysty.
Oby tak bylo jak najdluzej
Dziekuje za pomoc.
Norton System Works nie jest typowym pakietem do ochrony komputera. O wiele lepszym rozwiązaniem jest pakiet Norton Internet Security. Jeżeli nie chcesz wydawać pieniędzy na nowe oprogramowanie zainstaluj jakiegoś darmowego firewalla (np. Kerio). Mając te programy i tak nie masz 100% pewności że nic Ci się nie prześliźnie. Tylko zdroworozsądkowe korzytsanie z komputera i internetu daje jakąś gwarancję.