Pytanie dotyczące sterowników

Jeśli po złożeniu nowego komputera bez napędu dvd,zainstaluje win 10 z pendrive to w jaki sposób mogę zainstalować sterowniki karty głównej skoro dostaje je na płytce

Zakład ,że płyty głównej są one dostępne w internecie. Ewentualnie można podłączyć napęd pod usb.

Może ściągnij je ze strony producenta płyty?

Najpierw, po zainstalowaniu systemu, otwórz WU i zainstaluj wszystkie aktualizacje. Może się okazać, że nie potrzebujesz już żadnych sterowników. W tym celu otwórz systemowego Menadżera Urządzeń i sprawdź czy są tam jakieś żółte wykrzykniki lub pytajniki. Jak nie ma, to problem z głowy. Jeśli są, to spytaj na forum.

Jeśli płyta główna jest nowa (chodzi o chipset) to jako pierwsze zalecane jest zainstalowanie sterowników do chipsetu aby system mógł prawidłowo rozpoznać wszystkie urządzenia. Potem dopiero możesz ściągać aktualizacje.

1 polubienie

Windows wgrywa swoje podstawowe sterowniki obrazu, na których bez problemu można ściągnąć z internetu najnowszą wersję. Na przyszłość możesz sobie zgrać na pendriva sterowniki aby uniknąć sytuacji w której nie działa internet z powodu braku sterowników

Jak @Astor444 pisał WU powinno pobrać je automatycznie, ewentualnie możesz wejść na stronę producenta i pobrać to czego brakuje ręcznie, zazwyczaj to aktualizacje biosu resztę zrobi system, chociaż WU ma pewne wady pobiera niby najlepszy sterownik nie znaczy najnowszy, ma być niby najstabilniejszy, wiem to bo raz wywalił mi stery do grafiki i pobrał starsze a jakoś nie chciało mi się bawić w ustawieniach by to wyłączyć w kilku panelach, skoro nie ma opcji wyłącz automatyczne aktualizacje ale tylko dla tego sterownika np, grafiki.
Także automat zrobi wszystko jak tylko połączy się z siecią, sterowniki powinien i raczej pobierze sam, także nawet kwestia klikania może okazać się zbędna.

Dziękuję wszystkim.Temat można uznać za zamknięty