Mam routera D-Linka DIR-300 z obsługą 802.11g, i chcę kupić nowy router DIR-615 z obsługa 802.11n, i jak mam na laptopie tylko g to już n nie będzie działać :?:
Czy po prostu będzie n a na g będzie też działało :?: czy jak :?: i tam się wybiera g lub n :?:
I jak się konfiguruje kanał to ma on automatycznie znaleźć go i ustawić tak pisze w D-Linku, czy mogę ustawić sobie jaki chcę, kolega powiedział ze mam ustawiać tylko 13 :?:
Skoro w laptopie masz kartę która obsługuje łączność bezprzewodową w standardzie IEEE 802.11b/g to nawet jeśli router ma"n"to laptop nie przekroczy max prędkości transferu dla “g” czyli 54Mb/s.Ustawienie standardu najczyściej nazywa się network mode i daje ci możliwość wyboru czy ma być sztywno ustawione dla jakiegoś standardu np tylko “n” czy też chcesz mieć wszystkie obsługiwane przez router najczęściej nazywa się to mixed mode.A co do kanału to najpierw sprawdź za pomocą np Inssider’a na jakich kanałach pracują sieci w sąsiedztwie i wybierz taki który jest wolny lub też najmniej obciążony.
Kanał to już sprawa indywidualna, sam u siebie przerabiałem ten problem, gdy internet mi zrywał połączenie i max. transfery były po 50KB/s, a winny był źle ustawiony kanał (13), który kolidował z lokalną radiówką. Użycie Inssidera i zmiana na ósmy rozwiązała problem.
Oczywiście n jest kompatybilne z Wifi w standardzie b i g, ale kiedyś czytałem, że najlepsza wydajność jest przy sprzętach w tym samym standardzie.
Jak tak to widzisz dużo sieci pracuje w podobnych kanałach i jednocześnie zakłócają się nawzajem. Zmień kanał na 2 lub 3 ew. ok.11-12 jak pierwsze sie nie sprawdzą, transfery powinny się polepszyć.
A co do postów to i tak teraz wyjątkowo mało pisze, jak założyłem konto to w pierwszym roku pisałem po 15-20 postów dziennie, teraz z 5-8 na tydzień, ale od grudnia 2007 nazbierało się te 2000. A jakbym zsumował wszystkie co napisałem na rożnych forach to powyżej 3tyś by ich było na pewno.
MAC adres jest dla nas nie ważny, bo i tak jest unikalny dla każdego urządzenia.
Nie masz urządzenia które wykorzysta standard “n” więc twój nowy router będzie pracował tak samo jak stary NIC się nie polepszy.To trochę tak jak kupowanie autobusu na 40 osób i wożenie nim tylko 10.Poprawa będzie wtedy gdy kupisz laptopa z kartą sieciową “n” (ew samą kartę wi-fi).Kanały najlepsze w Twoim wypadku to kanały z zakresu 9-13