Pytanie o C#

Mam dwa pytania dot. C#
1.Jak bardzo c# różni się od c++
2.Gdzie znajdę darmowy kurs c# w internecie

Różni się tym,że jest bardziej obiektowy,bardziej przypomina Jave.W C# nawet zmienne są obiektami.Powiązany ze środowiskiem DOT NET Framework

1 polubienie

Dosyć znacząco. C++ jest językiem niższego poziomu niż C#.
C# ma dużo więcej rzeczy wbudowanych, dostępnych od ręki, dzięki czemu łatwiej jest osiągnąć założone rezultaty.
C# wymaga środowiska .NET i Windowsa do uruchomienia programu, chociaż istnieje MONO, który jest całkiem nieźle działającą implementacją np. pod Linuksem. C++ na czym skompilujesz, na tym ci pójdzie, aczkolwiek niektóre biblioteki sa pisane pod konkretny system i wtedy możesz mieć problem.

2 polubienia

Sugeruję wpisać do dowolnej wyszukiwarki stosowne hasło.

3 polubienia

Po załapaniu pierwszych podstaw polecam samą dokumentacje MSDN, nie ma lepszych “kursów” a na sam początek to pierwsza lepsza strona po wpisaniu w Googlach “kurs C#”.

1 polubienie

Od razu się spytam pod tematem. Piszą wszędzie, że notepad ++ obsługuje ten język (C#). Też widziałem w opcjach zapisz jako c# source (.cs). I moje pytanie. Czy potrzebny jest do programowania w tym języku płatny kombajn MS czy w notepad++ też wystarczy ?

Notepad++ obsługuje czysty format tekstowy do pisania kodu,potem ten kod kompilujesz w środowisku,np. Visual C#.W środowisku łatwiej się pisze,bo ono podpowiada użycie funkcji,metod,itd.Poczytaj trochę w sieci.

1 polubienie

Ok. Dzięki za informacje.

Do kompleksowej pracy z C# pobierz darmowe środowisko Visual Studio 2017 Community (nie rożni się niczym od płatnej wersji Pro, można używać komercyjnie do 100 pracowników chyba). Z drugiej strony na początek możesz pobrać Visual Studio Code, również darmowe, ale lżejsze znacznie środowisko pracy do C#.

2 polubienia

Dzięki za odpowiedź.