Pytanie o M.2, NVME, PCI Express

Witam. Ostatnio borykam się z wyżej wymienionymi terminami, nie widzę w nich spójności i nie do końca rozumiem co one oznaczają. Czy ktoś mógłby mi podać jakieś proste i zrozumiałe definicje?

NVM Express (NVMe) lub Non-Volatile Memory Host Controller Interface Specification (NVMHCIS) - Wikipedia

Ogólnie jest to interfejs dysków SSD, który do komunikacji wykorzystuje magistralę PCI Express zamiast SATA. Tenże interfejs pozwala na znacznie wyższe przepustowości (32 Gbit) aniżeli SATA III (6Gbit) czy mSATA.

Oczywiście istnieją dyski czy złącza w formacie M.2, które wykorzystują magistralę SATA, ale zapewniają one prędkości maksymalnie 6Gbit. Także przy wyborze dysku nie nalezy się kierować samym złączem, ale również wykorzystywaną magistralą, gdzie NVMe oznacza właśnie PCI Express.

Istnieją również dyski podpinane do tradycyjnego złącz PCI Express. Ta sama zasada co przy M.2. NVMe tylko złącze inne.

Mam rozumieć, że do starszej płyty głównej z pcie mogę podłączyć taki dysk ssd czy muszę coś jeszcze spełniać? Bo złącze pcie mam akurat na m4a88t

Jeżeli masz kartę graficzną PCIe - to takiego dysku nie podłączysz (bez wyjęcia karty graficznej).
(Odpowiedź na pytanie “dlaczego?” - znajdziesz w dokumentacji płyty głównej.)

A teraz rozumiem. :slight_smile:

A czy podłączając dysk na NVMe moja karta graficzna straci na wydajności? W końcu to też PCI Express.

Straci… I chyba koledze @Veers o to chodziło. Niby jak zajmiesz jakiś slot pcie, to wydajność kolejnych slotów pcie się kurczy.

Kolega Veers, napisal zeby ssprawdzic w instrukcji, bo o ile kolega Veers sie orientuje, ten Asus nie posiada ani jednego zlacza PCIe x4 wymaganego pzez dyski z interfejsem PCIe, za to poiada dwa zlacza PCIe x2 do ktorych takiego dysku sie nie podlaczy, oraz jedno zlacze PCIe x16, ktore zapewne jest juz obsadzone przez karte graficzna.

W pcie x2 da rade włożyć kartę pcie x1 tak mam wsadzoną kartę avermedia life gamer lite

Tak jest - fortepian da się zasłonić, ale słonia nie da się zafortepianić …

(dla tych co nie pojmują aluzji: do slotu x4 da się włożyć karty x2 oraz x1, ale nie da się włożyć karty x4 tak do slotu x1 jak i do slotu x2 - choć z drugiej strony … kiedyś na własne oczy widziałem jak gostek włożył kartę AGP do PCIex …)

Ok. W porządku. I tak mam kartę graficzną na PCIE x16, jak opisałeś.

Ciekawostka:

Wszystko się da :grin:

No to gostek pojechał po całości … :slight_smile:
Można też pokusić się o rozwiązanie typu reiser:

Ale w przypadku dysku, oraz dziesięcioletniej płyty głównej - nie polecam takich kombinacji.

1 polubienie