Pytanie o pamieć RAM (częstotliwośc i Timmingi)

Moja płyta obsługuje pamięci DDR3 1600 MHz i Dual Channel, obecnie mam pamięć od GoodRam 1333 MHZ 9-9-9-24 (“pamiątka” po CPU Sandy Bridge) wiem że płytka z najnowszy BIOSem który mam obsłuży 2133 MHz, ale czy to się kalkuluje ? Bo i tak będzie chodzić na 1600 MHz, ale pewnie pamięć będzie miała “ostre” opóźnienia.

PS. Pamięci RAM muszę wymienić nie dla minimalnego wzrostu wydajności w grach, ale dlatego że mam obecnie 2x4 Gb a już kilka razy nieprzyjemnie odkryłem że to za mało (np. Wolf II na ustawieniach Mein Liben) i potrzeba mi 2x8Gb i chodzi mi o to czy kupić tylko 1600 MHz czy kupić najlepsze jakie płyta obsłuży tj 2133 które i tak będą chodzić na 1600, ale właśnie diabeł tkwi w szczegółach tj timingach… i czy warto.

PS2 Oczywiście wiem że MHz są ważniejsze od opóźnień (oglądałem profesjonalny test na YT w wielu grach pod tym kątem)

Zależy co stwierdzisz, że się bardziej opłaci. Różnica będzie około 5 FPS przy 2133MHz.

Nie są ważniejsze, jeżeli “profesjonaliści” tak mówią, a nie podadzą wzoru, to olej ich :wink:

Co dow zrostu wydajności, to co masz na pokładzie: procek i grafika, może tam gardło wąskie (np. grafa przerzuca dane do RAM)

Grafika na 99% nie przerzuca pamięci do RAMu systemowego bo ma 6 Gb (GTX 1060 z fabrycznym OC) a po drugie mój monitor ma 900p, ale 16:10 czyli nawet nie ma rozdzielczości 1600x900 tylko mniejszą 1440x900 więc prędzej GPU nie da rady niż skończy mu się VRAM :wink:

PS. Chociaż dziwi mnie że w DXDIAG jest napisane że pamięć współużytkowana (z grafiką) to 4 Gb czyli połowa mojego RAMu systemowego, na co jej choćby jeden Mb RAMu systemowego to ja nie wiem…

Kupie sobie w tym tygodniu ten dysk SSD (przyjdzie we wtorek najpóźniej środę):

I na tym co mam (HDD 2 Tb, 64 Mb cache i prawie 150 mb odczytu) na samym jego początku (największa szybkość i dostęp danych tam jest) ustawię 4 Gb pamięci wirtualnej… może to coś pomoże ?

PS. Czy to ciągle prawda że nie można ustawiać pamięci wirtualnej na SSD ? Bo wiem że kiedyś tak było, ale ten dysk to 2 albo 3 generacja SSD… więc nie wiem czy to ciągle aktualne albo jakiś mit…

Udało się - gry przeniosłem na SSD a na samym początku dysku HDD (największy zapis/odczyt i najmniejszy czas dostępu) ustawiłem 2x tyle pamięci wirtualnej co mam RAMu tj 16 Giga i cudownie Wolf 2 chodzi na Mein Leben bez zająknięcia i już nie wywala do pulpitu że RAM się skończył :slight_smile: