Pytanie o pit-op

czy trzeba wypełnić pit-37, aby wypełnić pit-op?

Pierwszy raz słyszę (czytam) o PIT-OP i znalezienie odpowiedzi na Twoje pytanie zajęło mi jakieś 15 sekund (dlaczego Tobie się to nie udało?)
Czytaj (ale ze zrozumieniem): http://www.pit.pl/pit-op/

znalazłem, ale nie zrozumiałem. tylko trzeba przychód z poprzedniego roku?

Przy rozliczaniu rocznym, niezależnie w jaki sposób, zawsze bierzesz dane z tylko jednego roku.

Co do Twojego pytania z tego wątku, to jedno zdanie (dostępne pod linkiem, który podałem) wszystko wyjaśnia:

Jeżeli emeryt lub rencista zarabia dodatkowo w inny sposób niż za pośrednictwem organu emerytalnego lub rentowego, powinien samodzielnie rozliczyć się na deklaracji podatkowej (a nie poprzez PIT-40 od organu). W takim przypadku PIT-OP nie obowiązuje – nie należy go składać.

Jeśli nadal będziesz miał problem to poproś kogoś innego o wypełnienie dokumentów abyś nie narobił sobie problemów.

chcę dać 1 procent.

Mam dla Ciebie ostateczną poradę: poproś kogoś o prawidłowe wypełnienie odpowiednich dokumentów.

Dlaczego ma narobić sobie problemów? W US przy okienku urzednik może sprawdzić czy wszystko jest okej. Jak nie będzie, to powie co lub dostanie wezwanie. Ważniejsze jest nie spóźnić się z terminem. Ja dwa razy dostałem wezwanie do US. Raz bo popełniłem błąd w obliczeniu i musiałem to poprawić i postawić parafkę. Drugi raz wybrałem zły druk, złożyłem korektę i po krzyku. Każdy urzędnik był pomocny i wytłumaczył wszystko jak czegoś nie wiedziałem. Wystarczy poprosić o pomoc.

Aha, dzięki.

Zresztą teraz wszędzie głośno o tym, że urzędnicy siedzą w centrach handlowych i pomogą wypełnić pit. Zresztą od wielu lat urzędnik raz w tygodniu siedzi w MOPS i też służy pomocą w wypełnieniu PIT. Przynajmniej w mojej miejscowości zawsze tak było.

ja i tak wypełniam przez e-deklaracje.

W takim razie jak coś będzie nie tak (błąd, zła deklaracja), to Cię o tym powiadomią, poprawisz i wyślesz korektę.

zawsze trzeba poprzednia kwota przychodu, do potwierdzenia?

Jeśli rozliczałeś PIT w poprzednim roku, to trzeba podać kwotę przychodu z poprzedniego roku; inaczej system zapewne odrzuci twoją deklarację.

Jeżeli składałbyś PIT po raz pierwszy lub w poprzednim roku nie rozliczałbyś podatku, to wtedy wystarczyłoby wpisać 0.

Tak. Z tego co pamiętam, to w e-Deklaracje na ostatnim etapie będziesz miał informację jaką kwote i z jakiego pola z poprzedniego pitu wpisać lub 0, jeśli to pierwsza deklaracja.

Gdy dostaniesz UPO, to znaczy, że pit jest przyjęty.

dobra, dzięki